Menu
Mbo-opleidingen

Netwerk- en mediabeheerder

BOL/BBL, niveau 4

Je bent geïnteresseerd in computers en je wilt een ICT-opleiding gaan volgen. Je vindt je weg op internet makkelijk en bent handig in het installeren van een nieuwe applicatie of het omgaan met een virusscanner. Daarnaast vind je het leuk om vrienden en kennissen te helpen met hun computer- en telefoonproblemen. Je luister goed naar hun probleem, kunt stap voor stap achterhalen waar het misgaat. Je legt graag uit hoe het zit en lost het probleem op. Deze ICT-opleiding is dan echt iets voor jou.

Elk bedrijf heeft tegenwoordig een eigen computernetwerk, dus er is veel werk voor netwerk- en mediabeheerder. Je bent verantwoordelijk voor het beheer en het gebruik van netwerken, servers, computers, applicaties, printers en telefonie. Je leert op het Regio College hoe je netwerken- en communicatiesystemen ontwikkelt, implementeert, beveiligt en beheert. Als je deze opleiding afrondt, ben je in het bezit van een mbo-diploma waarmee je een uitstekende basis legt voor een mooie carrière als netwerk- en mediabeheerder. Bovendien sluit deze ICT-opleiding prima aan bij een hbo-vervolgopleiding.

Als netwerk- en mediabeheerder:

 • ben je een specialist die verantwoordelijk is voor het beheer van de servers en het netwerk dat computers met elkaar verbindt binnen een bedrijf en met de buitenwereld;
 • ontwerp je verbeteringen aan het netwerk en voer je die uit;
 • zorg je voor een goede beveiliging  van netwerk, computers en gegevens;
 • overleg je met de klant/opdrachtgever om de wensen helder te krijgen;
 • adviseer je leidinggevenden over de nieuwste technische ontwikkelingen.

Waar werk je?

Je kunt aan de slag bij bedrijven in de ICT dienstverlening, bedrijven in de mediabranch of op een ICT-afdeling van bedrijven.  

Beroepspraktijkvorming (stage)

Volg je de BOL-opleiding, dan ga je in het tweede en derde jaar ongeveer vijf maanden op stage. In de BBL werk je drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en ga je één dag per week naar school bij het Regio College. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Aanvullende certificaten

Volg je een niveau 4-opleiding, dan kun je bij het Regio College aanvullende ICT-certificaten halen van Cisco en Microsoft. Je bent dan (nog) beter voorbereid op de arbeidsmarkt. Het gaat om de volgende certificaten:

 • CCENT en CCNA Routing & Switching van Cisco;
 • MTA van Microsoft;
 • MOS (Microsoft Office Specialist).

Diverse Microsoft IT Academy certificaten zijn er voor zowel Applicatie- en mediaontwikkelaars als ICT- en Netwerk- en mediabeheerders. De CCNA-certificaten zijn bedoeld voor ICT- en Netwerk- en mediabeheerders. Een enkel CCNA-certificaat kan ook al worden behaald tijdens de opleiding Medewerker beheer ICT op niveau 3.

Waarom kies je voor het Regio College?

Je krijgt een gedegen opleiding waar we veel aandacht besteden aan besturingssystemen, servers, beveiliging en netwerken maar ook aan zaken daaromheen. Je leert bijvoorbeeld ook veel op het gebied van informatieanalyse en ontwerp, databases, programmeren en projectmatig werken.

Verder leren?

Je kunt verder gaan met een hbo-opleiding op het gebied van ICT, zoals Informatica, System & network engineering, Bedrijfskundige informatica en Communication & multimedia design.

Toelatingseisen

 • mbo-diploma kl, gl of tl;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • mbo-diploma niveau 2 of 3, bij voorkeur van een vergelijkbare vooropleiding.

Startdatum

Augustus

Duur

3 jaar (versneld mogelijk met een diploma ICT niveau 3)

Plaats

Zaandam

Opleidingskosten:

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk bepaalde cursusgeld (BBL) of lesgeld (BOL);
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 350;
 • er is een vrijwillige bijdrage van € 25;
 • heb je nog geen laptop, dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.
Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Gezakt en toch naar het hbo!Meld je aan voor vavo (havo/vwo)Gezakt en toch naar het hbo!Kom proefstuderenKom proefstuderenBrochure 2019-2020 downloadenBrochure 2019-2020 downloaden

Deze opleiding in cijfers *


* Afkomstig van de overheid. Deze cijfers worden     twee keer per jaar vernieuwd.