Menu
Mbo-opleidingen

Medewerker secretariaat en receptie

BOL, niveau 2

Je kunt deze opleiding ook versneld doen!

Jij bent de stem en het gezicht van het bedrijf. Jij bent meestal de eerste persoon die bezoekers en klanten spreken of zien. Als medewerker secretariaat en receptie ontvang je bezoekers en voer je eenvoudige administratieve werkzaamheden uit. Je vindt het leuk om met mensen om te gaan en ze vriendelijk te woord te staan. In deze opleiding leer je daarom ook om gemakkelijk te communiceren met mensen binnen en buiten het bedrijf.

Als medewerker secretariaat en receptie:

 • bedien je de telefoon en houd je de e-mail en de agenda bij;
 • ontvang je bezoekers;
 • verwerk je reserveringen;
 • verzorg je inkomende en uitgaande post;
 • voer je administratieve gegevens in;
 • schrijf en controleer je zakelijke teksten zoals brieven en e-mails; 
 • ontvang en verzend je pakketten per post;
 • werk je nauwkeurig en kun je goed omgaan met vertrouwelijke gegevens;
 • ben je stressbestendig en blijf je altijd klantvriendelijk.  

Waar werk je?

Bijna ieder bedrijf heeft een secretariaat of een receptie waar jij straks aan de slag kunt. Omdat de opleiding medewerker secretariaat en receptie een brede opleiding is ben je binnen het bedrijf flexibel inzetbaar op meerdere functies en afdelingen.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je loopt in het eerste jaar 4 dagen per week stage van maart tot en met juli. In het tweede jaar is dat 4 dagen per week van november tot en met februari (10 weken). In de versnelde opleiding is dat  van oktober tot en met februari.

Opbouw opleiding

Gezamenlijk basisjaar: deze opleiding en de opleiding Medewerker (financiële) administratie starten met een gezamenlijk basisjaar. Tijdens projecten maak je kennis met de verschillende uitstroomrichtingen. Het andere uitstroomprofiel is Medewerker (financiële) administratie. Na het eerste jaar kies je definitief voor één van deze richtingen.
Keuzedelen: iedere opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Versneld je diploma halen?

Binnen één jaar je diploma halen? Dat kan! Laat binnen de eerste lesperiode zien dat je de capaciteiten hebt om een verkort traject te volgen. Dan kun je binnen één jaar je diploma  halen en doorstromen naar een vervolgopleiding.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als aankomend secretarieel medewerker of telefonist/receptionist leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt. Bovendien kun je, als je daar de capaciteiten voor hebt, je diploma versneld in één jaar halen.

Verder leren?

Mogelijke vervolgopleidingen zijn:

Managementassistent/directiesecretaresse niveau 4;
Zelfstandig medewerker travel & hospitality niveau 3;
Zelfstandig medewerker leisure & hospitality niveau 3;

Een andere mbo-opleiding op niveau 3, zoals Schoonheidsspecialist, Kapper, Verzorgende-IG, Pedagogisch medewerker, Begeleider gehandicaptenzorg of Begeleider specifieke doelgroepen, behoort ook tot de mogelijkheden.

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma bl;
 • entree diploma niveau 1.

Startdatum

Augustus

Duur

1,5 jaar (een versneld traject van 1 jaar is mogelijk)

Plaats

Zaandam

Opleidingskosten

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 170;
 • er is een vrijwillige eigen bijdrage voor extra activiteiten van € 50 in het eerste jaar. Voor tweedejaars is dat € 35.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier. 

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Brochure downloadenBrochure downloaden Meld je aan!Meld je aan!