Beroepsprofiel eerste autotechnicus

Het is de nachtmerrie van veel autobezitters: stil komen te staan langs de weg omdat er iets mis is met het voertuig. Dit kost veel tijd en kan bovendien tot gevaarlijke situaties leiden. Om dit te voorkomen, brengt bijna iedereen de auto regelmatig naar de garage voor een kleine of grote onderhoudsbeurt. Een eerste autotechnicus neemt de verantwoordelijkheid ervoor dat auto's goed blijven rijden. Wil je graag een eerste autotechnicus worden? Lees dan meer over onze opleiding eerste autotechnicus aan het Regio College. 

Wat is een eerste autotechnicus?

Een eerste autotechnicus is iemand die reparaties en onderhoudswerkzaamheden verricht aan auto’s. De eerste autotechnicus heeft meer verantwoordelijkheden in vergelijking tot zijn collega's.

Wat doet een eerste autotechnicus?

Een eerste autotechnicus  verricht reparaties en onderhoudswerkzaamheden aan auto’s, denk bijvoorbeeld aan de APK keuring. De Automonteur werkt meestal voor een ander en is exclusief gericht op het repareren en controleren van auto's. Een eerste autotechnicus heeft vaak meer kennis en ervaring dan zijn collega's en kan daarom ook andere collega's helpen met technische dilemma's en is verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Competenties

  • Technisch: je hebt technisch inzicht
  • Affiniteit met auto’s: je bent gek op autos
  • Nauwkeurig: je gaat secuur te werk
  • communicatief sterk: je bent een centraal aanspreekpunt

Waar kun je werken als eerste autotechnicus?

Als je de opleiding tot eerste autotechnicus succesvol hebt afgerond, kun je als automonteur aan de slag bij personenauto bedrijven, zoals dealerbedrijven, universele autobedrijven of snel servicebedrijven.

Doorstroommogelijkheden eerste autotechnicus

Je kunt je gaan specialiseren op het technische aspect van motorvoertuigen. Een vervolgopleiding tot Technisch specialist  personenauto's niveau 4 kan hierbij helpen.

Werktijden autotechnicus

Als eerste autotechnicus kunnen de werktijden variëren. Dit zal vooral afhangen van het type bedrijf waar je voor werkt en de urgentie van het dilemma. Het zou kunnen zijn dat je tijdens de weekenden, zon- en feestdagen wel aan het werk bent. Echter, in het algemeen is het zo dat de werkdagen overdag en doordeweeks zijn.

Eerste autotechnicus salaris

Als je interesse hebt om te werken als eerste autotechnicus, is één van de vragen die naar boven komt natuurlijk: wat verdient een eerste automonteur? Het loon van een eerste automonteur hangt af van de  opleiding, ervaring en leeftijd. Wanneer je de mbo opleiding eerste autotechniek hebt afgerond ligt het gemiddeld salaris van een automonteur tussen de €1.600,- en €3.500,- per maand. Zie  CAO motorvoertuigenbedrijf en tweewielerbedrijf.

CAO

In de meeste gevallen werk je onder de CAO motorvoertuigenbedrijf en tweewielerbedrijf

Wat je wellicht ook interessant vindt