Coördinator sportinstructie, training en coaching/coördinator buurt, onderwijs en sport

BOL, niveau 4

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Onze samenleving kent steeds meer mensen met overgewicht. Logisch dat er steeds meer aandacht is voor een gezonde leefstijl. Sporten en bewegen maken daar een belangrijk onderdeel van uit. Als coördinator ben je breed inzetbaar en kun je uit de voeten met verschillende soorten sporten. Met deze sportopleiding begeleid je allerlei groepen mensen die op wat voor dan manier dan ook in beweging zijn. Van 55-plussers en jongeren in achterstandswijken tot recreanten of fanatieke sporters. Met jouw hulp gaan mensen gezonder leven, een mooi beroep!

Hoe ziet de opleiding eruit? 

Tijdens de opleiding tot coördinator leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan bij bedrijven waarbij sportactiviteiten een grote rol spelen. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet werkervaring op in de vorm van stage.

Uitstroomrichtingen coördinator

Vanaf het derde leerjaar kies je uit twee uitstroomrichtingen: coördinator sportinstructie, training en coaching of coördinator buurt, onderwijs en sport (BOS).

Als coördinator sportinstructie, training en coaching coördineer je sport- en bewegingsactiviteiten. Je stelt doelen vast van een team of persoon vast. Je ontwikkelt een sport- en bewegingsprogramma en je verzorgt trainingen en lessen. Ook heb je een coördinerende rol waarin je verantwoordelijk bent voor grotere sportactiviteiten, afgestemd op specifieke doelgroepen. Je hebt een hulpvaardige, coachende en stimulerende houding naar deelnemers en collega's.

Als coördinator buurt, onderwijs en sport zorg je ervoor dat mensen op school en in de buurt meer gaan sporten en bewegen. Dat doe je door ze te motiveren om mee te doen aan sportieve activiteiten die jij (mede) organiseert.

Waar ga je werken? 

Met deze sportopleiding zijn er veel mogelijkheden. Je kunt aan de slag bij sport- en zwemverenigingen, zwembaden, fitnesscentra en buitensport ondernemingen. Maar ook bij bureaus die sportevenementen organiseren, buurt- en wijkorganisaties en overheidsinstellingen (zoals politie of defensie). Als BOS-medewerker werk je veel in het buurtsportwerk. Je kunt aan de slag als combinatiefunctionaris, buurtsportcoach en in de naschoolse opvang.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je loopt tijdens de hele opleiding één dag per week stage en gaat vier dagen per week naar school. Een overzicht van erkende leerbedrijven waar je stage kunt lopen vind je op www.stagemarkt.nl.

Sportkamp 

Tijdens je sportopleiding ga je jaarlijks op kamp. Je begint met een introductiekamp in het eerste jaar. In het tweede jaar volgt een watersportkamp, in het derde jaar een skikamp. Jaarlijks zijn er ook nog twee activiteiten weken volg bijzondere sportactiviteiten.

Keuzedelen 

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Voorbereiding hbo
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Voetbal TC3
 • Fitnessinstructeur A en B
 • Lesgever Zwem-ABC
 • 1/2 Outdoor
 • Ski-/snowboardinstructeur

Vervolgopleiding

Je kunt na deze opleiding doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO).

Praktische informatie 

Let op: voor deze opleiding geldt op het moment een wachtlijst. Je kunt je wel aanmelden, maar dan kom je op een wachtlijst. Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op via 075) 681 40 82. Wil je hulp bij het zoeken naar een alternatieve opleiding? Neem dan contact op met het Servicecentrum.

Toelatingseisen 

 • vmbo-diploma kl, gl of tl;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • en mbo-diploma op niveau 3;
 • zwemdiploma A.

Er zijn aanvullende eisen. Tijdens een testdag doe je een sporttest, geef je een gastles en heb je een gesprek over je sportfolio. Daarnaast moet je medisch gekeurd worden.

Startdatum 

Augustus

Duur opleiding  

3 jaar

Locatie 

Koog aan de Zaan

Kosten opleiding 

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk bepaalde lesgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 1100 (voor de hele opleiding. Incl. digitaal boekenpakket, sportkleding pakket, schoeisel voor zaal en kunstgras, jaarlijks kamp en excursies);
 • kosten medische keuring ± € 150;
 • indien nodig een Verklaring Omtrent het Gedrag;
 • heb je nog geen laptop, dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen. 

Meer uitleg over opleidingskosten vind je hier.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Voordat je op stage gaat heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Daaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd die jouw functioneren in dit beroep in de weg zitten. Op de website www.justis.nl, van het Ministerie van Justitie en Veiligheid lees je hoe je de VOG aanvraagt. 

Open dag

Heb je interesse in de opleiding tot coördinator, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Meer informatie over de open dag vind je hier.

Wat je wellicht ook interessant vindt