Beroepsprofiel begeleider specifieke doelgroepen

Wil je weten wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van een begeleider van specifieke doelgroepen? Lees in dit beroepsprofiel alles over het werk van begeleider specifieke doelgroepen.

Als begeleider specifieke doelgroepen begeleid je volwassenen met een (chronische) ziekte, mentale problemen en/of gedragsproblemen. Je biedt hulp bij hun dagelijkse bezigheden en je zorgt ervoor dat zij een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Wil je begeleider van specifieke doelgroepen worden? Bekijk dan hier de opleiding begeleider specifieke doelgroepen.

Wat is een begeleider specifieke doelgroepen? 

Een begeleider specifieke doelgroepen helpt volwassen cliënten met een (chronische) ziekte, mentale problemen en/of gedragsproblemen bij hun dagelijkse bezigheden zoals wonen, werken, het volgen van een opleiding of vrijetijdsbesteding. Afhankelijk van de mate van de problemen help je hen om te herstellen en/of hun zelfstandigheid te behouden of te ontwikkelen.

Wat doet een begeleider specifieke doelgroepen? 

De doelgroep waarmee je kunt gaan werken is heel divers. Daarom zijn de werkzaamheden van een begeleider specifieke doelgroepen ook heel divers. Je ondersteunt bijvoorbeeld bij de lichamelijke verzorging, het huishouden en/of bij activiteiten tijdens dagbesteding. Je stemt jouw hulp altijd af op de behoefte van je cliënt.

Competenties 

 • Geduld: ook als je cliënt niet genoeg vooruit gaat, blijf je je inzetten op verder herstel;
 • Creatief: je kan praktische oplossingen vinden voor de problemen die je cliënt ervaart;                                                                                                                                                     
 • Stressbestendig: je blijft professioneel handelen, ook in lastige situaties;
 • Hulpvaardig: je ondersteunt anderen door te helpen of mee te denken;
 • Inlevingsvermogen: je kan je inleven in de beperkingen die cliënten ervaren en je kan omgaan met emoties.

Waar kun je werken als begeleider specifieke doelgroepen? 

 • Verzorg- of verpleeghuizen
 • Asielzoekerscentra
 • Psychiatrische klinieken
 • Dak- en thuislozenopvang
 • Crisisopvang
 • Vluchtelingenopvang

Doorstroommogelijkheden 

Een mogelijke vervolgopleiding is de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen niveau 4. Deze opleiding kun je dan versneld afronden. Het kan verschillen voor welke functies je een mbo- of hbo-opleiding nodig hebt. Via de nationale beroepengids kun je meer informatie vinden per beroep.

Werktijden 

Je werktijden zijn doorgaans onregelmatig. Je moet er dus geen bezwaar tegen hebben om avond- en nachtdiensten te draaien en in de weekenden en op feestdagen te moeten werken.

Salaris begeleider specifieke doelgroepen 

Het startsalaris van een beginnend begeleider specifieke doelgroepen ligt rond de €1509,-  bruto per maand bij een 38-urige werkweek. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris Het gemiddelde salaris ligt op €2458,- bruto per maand.

Als BBL student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een leerlingen-maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per zorginstelling, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

Cao begeleider specifieke doelgroepen 

Als begeleider specifieke doelgroepen kan je bij verschillende organisaties aan het werk. Deze organisaties kunnen verschillende cao’s hanteren. Vraag na bij de organisatie waar jij gaat werken na welke cao zij gebruiken. Bekijk hier het CAO voor sociaal werk.

Wat je wellicht ook interessant vindt