Menu
Mbo-opleidingen

Begeleider specifieke doelgroepen

BOL, niveau 3

Je kunt ook kiezen voor een gecombineerd traject Verzorgende-IG & Maatschappelijke zorg. Je haalt dan twee diploma's in drie jaar. Aanmelden kan via onze website. Geef je op voor Verzorgende-IG en geef vervolgens aan dat je gebruik wilt maken van het gecombineerde traject.

Maatschappelijke zorg is in onze samenleving erg belangrijk. Niet iedereen is in staat om zelfstandig te wonen en te functioneren. De (persoonlijk) begeleider specifieke doelgroepen is een professional die volwassen cliënten helpt bij hun dagelijkse bezigheden zoals wonen, werken, een opleiding of vrije tijdsbesteding. Bijvoorbeeld ouderen met dementieverschijnselen of een lichamelijke beperking. Maar het kan ook gaan om iemand met gedragsproblemen.

Iets voor jou?

Elke dag in het volwassenenwerk is anders. Je komt veel moeilijke situaties tegen waarin jij het verschil kunt maken. Je staat stevig in je schoenen en bent een kei in luisteren. Zie jij jezelf als steun en toeverlaat voor mensen die jouw hulp echt nodig hebben? Dan is deze opleiding jou op het lijf geschreven.

Als begeleider specifieke doelgroepen:

 • begeleid je volwassenen die te maken hebben met problemen rondom zelfstandig wonen en functioneren; 
 • maak je een inschatting welke ondersteuning cliënten nodig hebben en maak je een ondersteuningsplan;
 • stem je af met je team;
 • ontwikkel en organiseer je activiteiten zodat deze mensen zich blijven ontwikkelen;
 • ondersteun je je cliënt bij de dagelijkse bezigheden.

Waar werk je?

Als je de opleiding tot begeleider specifieke doelgroepen succesvol hebt afgerond, kun je gaan werken bij verpleeg- en verzorgingshuizen, maar ook bijvoorbeeld bij psychiatrische instellingen of andere instellingen voor specifieke zorg.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je gaat drie dagen per week naar school en je loopt twee dagen per week stage.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Gezamenlijk basisjaar in de BOL-opleiding

Je start het eerste jaar in een gezamenlijk basisjaar met de opleidingen Verpleging & verzorging en Maatschappelijke zorg niveau 3 en 4. Na het eerste jaar kies je een van deze richtingen en krijg je advies om op niveau 3 af te studeren of om op niveau 4 de studie af te ronden. Dit advies wordt bepaald door je resultaten, je gedrag op school en je beroepshouding in de bpv.
De volgende opleidingen starten in het gezamenlijke basisjaar: Verzorgende-IG niveau 3, Mbo-verpleegkundige niveau 4, Begeleider gehandicaptenzorg niveau 3, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4, Begeleider specifieke doelgroepen niveau 3, Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen niveau 4.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als beginnend begeleider specifieke doelgroepen leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Een mogelijke vervolgopleiding is de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen niveau 4. Deze opleiding kun je dan versneld afronden.

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma kl, gl of tl;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • mbo-diploma niveau 2 of 3, bij voorkeur van een vergelijkbare vooropleiding (mogelijke instroom in leerjaar 2). 

Startdatum
Augustus

Duur

3 jaar

Plaats

Zaandam en Purmerend

Opleidingskosten

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 500;
 • er is een vrijwillige bijdrage van € 25;
 • heb je nog geen laptop? Dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

 

 

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Brochure 2021-2022 downloadenBrochure 2021-2022 downloaden