Begeleider specifieke doelgroepen

BOL, niveau 3

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Niet iedereen is in staat om zelfstandig te wonen en te functioneren. Als begeleider specifieke doelgroepen help je volwassen cliënten bij hun dagelijkse bezigheden, zoals wonen, werken, het volgen van een opleiding of vrijetijdsbesteding. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen met dementie, (chronisch) zieken of mensen met mentale problemen. Elke dag in het volwassenenwerk is anders. Je komt veel moeilijke situaties tegen waarin jij het verschil kunt maken. Sta jij stevig in je schoenen en ben je een kei in luisteren? Zie jij jezelf als steun en toeverlaat voor mensen die jouw hulp echt nodig hebben? Dan is deze opleiding tot begeleider specifieke doelgroepen zeker iets voor jou!

Hoe ziet de opleiding begeleider specifieke doelgroepen eruit? 

De opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Je gaat drie dagen per week naar school en je loopt twee dagen per week stage.

Tijdens de opleiding leer je:

 • volwassenen te begeleiden die te maken hebben met problemen rondom zelfstandig wonen en functioneren;
 • een inschatting maken welke ondersteuning cliënten nodig hebben en hierbij ondersteuningsplannen maken;
 • af te stemmen met je team;
 • activiteiten te ontwikkelen en organiseren zodat je cliënten zich blijven ontwikkelen;
 • je cliënten ondersteunen bij de dagelijkse bezigheden.

Begeleider specifieke doelgroepen

Als je de opleiding tot begeleider specifieke doelgroepen succesvol hebt afgerond, kan je gaan werken bij verpleeg- en verzorgingshuizen, maar ook bij psychiatrische instellingen of andere instellingen voor specifieke zorg. Wil je meer weten over de functie? Bekijk hier het beroepsprofiel.

Gezamenlijk basisjaar BOL-opleiding

Je start het eerste jaar van de BOL-opleiding in een gezamenlijk basisjaar met de opleidingen Verpleging & Verzorging en Maatschappelijke Zorg niveau 3 en 4. Na dat jaar kies je voor één van deze richtingen en krijg je advies om op niveau 3 of niveau 4 de studie af te ronden. Dit advies wordt bepaald door je resultaten, je studiehouding op school en je beroepshouding in de bpv.

De volgende opleidingen vallen binnen het gezamenlijke basisjaar: Verzorgende-IG niveau 3, Mbo-verpleegkundige niveau 4, Begeleider gehandicaptenzorg niveau 3, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4, Begeleider specifieke doelgroepen niveau 3 en Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen niveau 4.

Keuzedelen

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen: Mensen met niet-aangeboren hersenletsel >Expressief talent Zorginnovaties en technologie

Vervolgopleiding begeleider specifieke doelgroepen

Een mogelijke vervolgopleiding is de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen niveau 4. Deze opleiding kun je dan versneld afronden. 

Praktische informatie

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma kl, gl of tl;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • mbo-diploma niveau 2 of 3, bij voorkeur van een vergelijkbare vooropleiding (mogelijke instroom in leerjaar 2).

Startdatum

Augustus

Duur opleiding

3 jaar

Locatie

Zaandam en Purmerend

Kosten opleiding

 • Als je 18 jaar of ouder bent betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld;
 • De opleidingsgebonden leermiddelen: ± € 500,-;
 • Heb je nog geen laptop? Dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag Begeleider specifieke doelgroepen 

Heb je interesse in de opleiding tot begeleider specifieke doelgroepen, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen maatschappelijke zorgopleidingen en meld je aan.

Meer informatie over de open dag vind je hier

Wat je wellicht ook interessant vindt