Begeleider specifieke doelgroepen

BOL, niveau 3

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01
Als begeleider specifieke doelgroepen werk je met volwassen en oudere cliënten die problemen hebben of speciale begeleiding vragen.

Je kunt ook kiezen voor een gecombineerd traject Verzorgende-IG & Maatschappelijke zorg. Je haalt dan twee diploma's in drie jaar. Aanmelden kan via onze website. Geef je op voor Verzorgende-IG en geef vervolgens aan dat je gebruik wilt maken van het gecombineerde traject.

Maatschappelijke zorg is in onze samenleving erg belangrijk. Niet iedereen is in staat om zelfstandig te wonen en te functioneren. De (persoonlijk) begeleider specifieke doelgroepen is een professional die volwassen cliënten helpt bij hun dagelijkse bezigheden zoals wonen, werken, een opleiding of vrije tijdsbesteding. Bijvoorbeeld ouderen met dementieverschijnselen of een lichamelijke beperking. Maar het kan ook gaan om iemand met gedragsproblemen.

Iets voor jou?

Elke dag in het volwassenenwerk is anders. Je komt veel moeilijke situaties tegen waarin jij het verschil kunt maken. Je staat stevig in je schoenen en bent een kei in luisteren. Zie jij jezelf als steun en toeverlaat voor mensen die jouw hulp echt nodig hebben? Dan is deze opleiding jou op het lijf geschreven.

Als begeleider specifieke doelgroepen:

 • begeleid je volwassenen die te maken hebben met problemen rondom zelfstandig wonen en functioneren; 
 • maak je een inschatting welke ondersteuning cliënten nodig hebben en maak je een ondersteuningsplan;
 • stem je af met je team;
 • ontwikkel en organiseer je activiteiten zodat deze mensen zich blijven ontwikkelen;
 • ondersteun je je cliënt bij de dagelijkse bezigheden.

Waar werk je?

Als je de opleiding tot begeleider specifieke doelgroepen succesvol hebt afgerond, kun je gaan werken bij verpleeg- en verzorgingshuizen, maar ook bijvoorbeeld bij psychiatrische instellingen of andere instellingen voor specifieke zorg.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je gaat drie dagen per week naar school en je loopt twee dagen per week stage.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Gezamenlijk basisjaar in de BOL-opleiding

Je start het eerste jaar in een gezamenlijk basisjaar met de opleidingen Verpleging & verzorging en Maatschappelijke zorg niveau 3 en 4. Na het eerste jaar kies je een van deze richtingen en krijg je advies om op niveau 3 af te studeren of om op niveau 4 de studie af te ronden. Dit advies wordt bepaald door je resultaten, je gedrag op school en je beroepshouding in de bpv.
De volgende opleidingen starten in het gezamenlijke basisjaar: Verzorgende-IG niveau 3, Mbo-verpleegkundige niveau 4, Begeleider gehandicaptenzorg niveau 3, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4, Begeleider specifieke doelgroepen niveau 3, Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen niveau 4.

Verder leren?

Een mogelijke vervolgopleiding is de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen niveau 4. Deze opleiding kun je dan versneld afronden.

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma kl, gl of tl;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • mbo-diploma niveau 2 of 3, bij voorkeur van een vergelijkbare vooropleiding (mogelijke instroom in leerjaar 2). 

Startdatum
Augustus

Duur

3 jaar

Plaats

Zaandam en Purmerend

Let op: voor deze opleiding geldt op het moment een wachtlijst. Je kunt je wel aanmelden, maar dan kom je op een wachtlijst. Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op via (075) 681 40 82. Wil je hulp bij het zoeken naar een alternatieve opleiding? Neem dan contact op met het Servicecentrum.

Opleidingskosten

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 500;
 • heb je nog geen laptop? Dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.