Begeleider gehandicaptenzorg

BOL/BBL, niveau 3

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01
Als begeleider gehandicaptenzorg begeleid je mensen van alle leeftijden met een beperking bij het zo zelfstandig mogelijk functioneren in hun eigen omgeving.

Gehandicaptenzorg is in onze samenleving erg belangrijk. Niet iedereen is in staat om zelfstandig te wonen en te functioneren. De begeleider gehandicaptenzorg is een professional die deze mensen helpt om hun dagelijks leven goed in te vullen. Je bent een kei in luisteren en je kunt je als geen ander inleven in een ander. Omdat je veel meemaakt, moet je wel stevig in je schoenen staan. Als je jezelf in deze eigenschappen herkent, is deze opleiding zeker iets voor jou.

Als begeleider gehandicaptenzorg:

 • begeleid je mensen van alle leeftijden met een beperking en andere problematiek;
 • help je hen bij het leren leven met de beperking;
 • ondersteun je hen bij hun dagelijkse bezigheden;
 • ontwikkel en organiseer je activiteiten zodat deze mensen zich blijven ontwikkelen;
 • maak je een inschatting welke ondersteuning cliënten nodig hebben;
 • voer je verpleegtechnische handelingen uit.

Waar werk je?

Als je de opleiding in de gehandicaptenzorg succesvol hebt afgerond, kun je gaan werken bij instellingen voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking, in verpleeg- of verzorgingshuizen, in revalidatiecentra en bij de thuiszorg.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Volg je de BOL-opleiding, dan ga je drie dagen per week naar school en loop je twee dagen per week stage.
Volg je de BBL-opleiding, dan werk je volgens contract minimaal twintig uur week bij een instelling in de gehandicaptenzorg. Je gaat één dag per week naar school bij het Regio College (woensdag). De BBL-opleiding wordt verzorgd in samenwerking met Odion, de Prinsenstichting, de Stichting Woonvoorzieningen Lichamelijk Gehandicapten, Breidablick, Stichting Philadelphia en Esdégé-Reigersdaal. Medewerkers van deze instellingen worden met voorrang geplaatst.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Gezamenlijk basisjaar in de BOL-opleiding

Je start het eerste jaar in een gezamenlijk basisjaar met de opleidingen Verpleging & verzorging en Maatschappelijke zorg niveau 3 en 4. Na het eerste jaar kies je een van deze richtingen en krijg je advies om op niveau 3 af te studeren of om op niveau 4 de studie af te ronden. Dit advies wordt bepaald door je resultaten, je studiehouding op school en je beroepshouding in de bpv.
De volgende opleidingen starten in het gezamenlijke basisjaar: Verzorgende-IG niveau 3, Mbo-verpleegkundige niveau 4, Begeleider gehandicaptenzorg niveau 3, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4, Begeleider specifieke doelgroepen niveau 3 en Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen niveau 4.

Verder leren?

Een mogelijke vervolgopleiding is de opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4. Deze opleiding kun je dan versneld afronden.

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma kl, gl of tl;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • mbo-diploma niveau 2;
 • 18 jaar of ouder (dit geldt alleen voor de BBL-opleiding).

Startdatum

Augustus (BOL, BBL) en januari (BBL)

Duur

3 jaar

Plaats

Zaandam (BOL) en Purmerend (BOL/BBL)

Let op: er is op dit moment een wachtlijst voor de opleiding in Purmerend. Je kunt je nog wel aanmelden. Mocht je je liever oriënteren op een andere opleiding? Neem dan contact op met het Servicecentrum.

Opleidingskosten

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL);
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 500;
 • heb je nog geen laptop? Dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.