Begeleider gehandicaptenzorg

BOL/BBL, niveau 3

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Niet iedereen is in staat om zelfstandig te wonen en te functioneren. Als Begeleider in de gehandicaptenzorg help je deze mensen om hun dagelijks leven goed in te vullen. Tijdens de opleiding leer je alle vaardigheden die je nodig hebt om een professionele begeleider in de gehandicaptenzorg te worden. Daarnaast ben je een kei in luisteren en je kunt je als geen ander inleven in een ander. Omdat je veel meemaakt, moet je stevig in je schoenen staan. Herken je jezelf in deze eigenschappen? Dan is deze opleiding gehandicaptenzorg zeker iets voor jou! 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Je gaat drie dagen per week naar school en je loopt twee dagen per week stage.

Tijdens de opleiding leer je:

 • mensen van alle leeftijden begeleiden met een beperking en andere problematiek;
 • hen helpen bij het leren leven met hun beperking;
 • hen ondersteunen bij hun dagelijkse bezigheden;
 • activiteiten te ontwikkelen en organiseren waardoor deze mensen zich blijven ontwikkelen;
 • inschatten welke ondersteuning cliënten nodig hebben;
 • verpleegtechnische handelingen uit te voeren.

Waar ga je aan het werk?
Als je de opleiding in de gehandicaptenzorg succesvol hebt afgerond, kan je gaan werken bij instellingen voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Bijvoorbeeld in verpleeg- of verzorgingshuizen, in revalidatiecentra of bij de thuiszorg. Wil je meer weten over de functie? Bekijk hier het beroepsprofiel.

Gezamenlijk basisjaar BOL-opleiding

Je start het eerste jaar van de BOL-opleiding in een gezamenlijk basisjaar met de opleidingen Verpleging & Verzorging en Maatschappelijke Zorg niveau 3 en 4. Na dat jaar kies je voor één van deze richtingen en krijg je advies om op niveau 3 of niveau 4 de studie af te ronden. Dit advies wordt bepaald door je resultaten, je studiehouding op school en je beroepshouding in de bpv.

De volgende opleidingen vallen binnen het gezamenlijke basisjaar: Verzorgende-IG niveau 3, Mbo-verpleegkundige niveau 4, Begeleider gehandicaptenzorg niveau 3, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4, Begeleider specifieke doelgroepen niveau 3 en Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen niveau 4.

BBL-opleiding

Volg je de BBL-opleiding, dan werk je minimaal twintig uur per week bij een instelling in de gehandicaptenzorg. Je gaat één dag per week naar school bij het Regio College (donderdag). De BBL-opleiding verzorgen wij in samenwerking met gehandicapteninstellingen: Odion, de Prinsenstichting, de Stichting Woonvoorzieningen Lichamelijk Gehandicapten, Breidablick, Stichting Philadelphia en Esdégé-Reigersdaal. Ben je al in dienst bij één van deze instellingen, dan krijg je voorrang bij plaatsing op de opleiding begeleider gehandicaptenzorg niveau 3 bbl.

Keuzedelen

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

 • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel;
 • Mensen met een lichte verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag;
 • Ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking;
 • Duurzaam in het beroep C.

Vervolgopleiding gehandicaptenzorg 

Een mogelijke vervolgopleiding is de opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4. Deze opleiding kun je dan versneld afronden.

Praktische informatie

Let op: voor de BOL-variant van deze opleiding geldt op het moment een wachtlijst voor Purmerend. Je kunt je wel aanmelden, maar dan kom je op een wachtlijst. Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op via (075) 681 40 82. Wil je hulp bij het zoeken naar een alternatieve opleiding? Neem dan contact op met het Servicecentrum.

Toelatingseisen 

 • vmbo-diploma kl, gl of tl;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • mbo-diploma niveau 2;
 • 18 jaar of ouder (dit geldt alleen voor de BBL-opleiding).

Startdatum 

Augustus (BOL, BBL) en januari (BBL)

Duur opleiding 

3 jaar

Locatie

Zaandam (BOL) en Purmerend (BOL/BBL)

Kosten opleiding

 • Wanneer je 18 jaar of ouder bent betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL);
 • De opleidingsgebonden leermiddelen: ± € 500,-;
 • Heb je nog geen laptop? Dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag begeleider gehandicaptenzorg

Heb je interesse in de opleiding gehandicaptenzorg, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen maatschappelijke zorgopleidingen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt