Menu
Mbo-opleidingen

Autotechnicus

BBL, niveau 2

Het is de nachtmerrie van veel autobezitters: stil komen te staan langs de weg omdat er iets mis is met het voertuig. Dit kost veel tijd en kan bovendien tot gevaarlijke situaties leiden. Om dit te voorkomen, brengt bijna iedereen de auto regelmatig naar de garage voor een kleine of grote onderhoudsbeurt. Jij als automonteur spoort storingen op en verhelpt ze snel en vakkundig. Je zorgt ervoor dat chauffeurs weer veilig en met plezier de weg op gaan.

Als automonteur:

 • voer je standaard onderhoudsbeurten uit, zoals banden, uitlaat, accu, schokdempers en remmen controleren, olie en andere vloeistoffen bijvullen of verversen, lampen bijstellen, remmen reinigen, distributieriem, oliefilter, luchtfilter en brandstoffilter vervangen;
 • voer je eenvoudige reparaties uit;
 • maak je auto's klaar voor aflevering aan de klant;
 • monteer je eenvoudige accessoires; 
 • vervang je onderdelen en stel je ze af;
 • werk je zelfstandig of samen met andere monteurs;
 • kun je op basis van het verhaal van een klant gericht bepaalde storingen opsporen en oplossen.

Waar werk je?

Als je de opleiding tot autotechnicus succesvol hebt afgerond, kun je als automonteur aan de slag bij personenautobedrijven, zoals dealerbedrijven, universele autobedrijven of snelservicebedrijven.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Volg je de BOL-opleiding, dan loop je vanaf de tweede helft van het eerste jaar twee tot drie dagen per week stage. In het tweede jaar zijn dat drie dagen per week.
Volg je de BBL-opleiding, dan werk je minimaal 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf op het gebied van motorvoertuigentechniek en ga je één dag per week naar school bij het Regio College. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Opbouw opleding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als aankomend autotechnicus leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Mogelijke vervolgopleidingen zijn:

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma bl met wiskunde of natuur- en scheikunde 1; 
 • entree diploma niveau 1; 
 • een vergelijkbaar diploma met wiskunde en natuurkunde.

Startdatum

Augustus
In de BBL is flexibele instroom mogelijk in overleg met de intaker.

Duur

2 jaar

Plaats

Zaandam en Purmerend (Purmerend onder voorbehoud)

Opleidingskosten:

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld (BBL) of lesgeld (BOL);
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 375 (inclusief € 75 voor werkkleding);
 • er is een vrijwillige bijdrage van € 25.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Deze opleiding kent een beperkt aantal plaatsen (numerus fixus). Meld je dus zo snel mogelijk aan, in ieder geval voor 1 april!

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Brochure downloadenBrochure downloaden Studeren in Purmerend?Lees hier meer!Studeren in Purmerend?