Allround monteur mobiele werktuigen

BBL, niveau 3

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Machtige machines. Bij  grond-, water of wegenbouwprojecten zijn ze echt onmisbaar. Het is natuurlijk van belang dat ze altijd goed functioneren, zodat het project waar ze voor ingezet worden geen gevaar loopt. Ben jij gek van shovels en andere mobiele werktuigen en ben je geïnteresseerd in de techniek van deze machines? Dan is de opleiding Allround monteur mobiele werktuigen echt iets voor jou!

Hoe ziet de opleiding allround monteur mobiele werktuigen eruit? 

Tijdens de opleiding tot allround monteur mobiele werktuigen leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan in de wereld van de infra. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet ervaring op tijdens je werk (BBL).

Tijdens de opleiding leer je:

 • zelfstandig allerlei mobiele werktuigen zoals grondverzetmachines, shovels, mobiele- en torenkranen, asfaltafwerkmachines en walsen inspecteren, onderhouden en repareren;
 • complexe machine problemen vaststellen en oplossen;
 • deze machines bedienen en testen;
 • systematisch en nauwgezet werken.

BBL-opleiding 

Bij de BBL-opleiding tot Allround monteur mobiele werktuigen werk je drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf in de infra en ga je 1 dag per week naar school in Heerhugowaard. Ben je ouder dan 23 jaar of in het bezit van een startkwalificatie, dan kun je ook in de avond lessen volgen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.volandis.nl of www.stagemarkt.nl.

Keuzedelen 

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

 • Inspelen op innovaties
 • Rekenen 3F
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken (geschikt voor niveau 3)
 • Funderingswerker

Vervolgopleiding allround monteur mobiele werktuigen 

Na de opleiding tot allround monteur mobiele werktuigen kun je doorleren. Een mogelijke vervolgopleiding is uitvoerder bouw en infra niveau 4.

Praktische informatie 

Toelatingseisen 

 • vmbo-diploma kl, gl of tl met wiskunde of natuur- of scheikunde 1.
 • Monteur mobiele werktuigen niveau 2

Startdatum 

Instroom bij de BBL-opleidingen in de infra is flexibel. Dat betekent dat je op elk gewenst moment met je opleiding kunt beginnen.

Duur opleiding  

2 tot 3 jaar

Locatie 

Heerhugowaard

Kosten opleiding 

 • Vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld (BBL);
 • Opleidingsgebonden leermiddelen ± € 640,-.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag allround monteur mobiele werktuigen 

Heb je interesse in de opleiding tot allround monteur mobiele werktuigen, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen van de infra-opleidingen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt