Basiskennis boekhouden (BKB®)

 • Medewerker bedrijfsadministratie aan het werk
Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

De cursus Basiskennis boekhouden (BKB®) leert u in korte tijd de grondbeginselen van het boekhouden. Na deze praktijkgerichte cursus bent u in staat zelf een eenvoudige administratie te voeren, of een ondersteunende functie op een boekhoudkundige afdeling te vervullen.
De cursus Basiskennis boekhouden kan worden gecombineerd met de cursus Basiskennis calculatie (BKC®). Beide cursussen kunnen op dezelfde avond worden gevolgd en zijn een goede vooropleiding voor de opleiding Praktijkdiploma boekhouden (PDB®).

De cursus Basiskennis boekhouden (BKB®) bestaat uit de volgende onderdelen:

 
Het systeem van boekhouden

 • maken van journaalposten van bijvoorbeeld ontvangst en verzending van goederen en facturen, afschrijvingen, kosten, opbrengsten, leningen en correcties;
 • debiteuren- en crediteurenadministratie;
 • opstellen van overzichten zoals grootboekrekeningen, balans en verlies- en winstrekening.

Dit gedeelte van de cursus wordt afgesloten met een landelijk examen van de Associatie voor Examinering.

Computerboekhouden

 • invoeren van boekingsstukken in het boekhoudprogramma AccountView waaronder inkoopfacturen, verkoopfacturen, creditnota’s, kasbewijzen, bankafschriften en memoriaalstukken;
 • controleren van ingevoerde gegevens en maken van invoerverslag;
 • corrigeren van fouten;
 • aanmaken en wijzigen van stamgegevens, zoals het aanmaken van een nieuwe debiteur of grootboekrekening;
 • afdrukken van overzichten zoals grootboekrekeningkaart, balans, verlies­ en winst­rekening en ouderdomsanalyse debiteuren.

Voor het gedeelte computerboekhouden ontvangt u een certificaat. Indien u de lessen computerboekhouden niet wilt volgen, kunt u kiezen voor de cursus Basiskennis boekhouden zonder computerboekhouden.

Iets voor u?

 • U wilt alle boekhoudkundige basishandelingen binnen een boekhouding zelfstandig verrichten, bijvoorbeeld voor uw eigen onderneming.
 • U werkt op een boekhouding; u heeft behoefte aan meer inzicht in het systeem.
 • U wilt de cursus Praktijkdiploma boekhouden gaan volgen en u heeft niet voldoende vooropleiding.

Toelating

Een vooropleiding is niet vereist. Om de cursus met succes te kunnen afronden is een niveau vereist dat vergelijkbaar is met mavo/vmbo of havo. Tijdens de cursus wordt het onderdeel Computerboekhouden in de les geoefend.

Daarnaast dient u thuis over een computer te beschikken (besturingssysteem Windows Vista of hoger) om ook thuis voor dit onderdeel te kunnen oefenen. De benodigde programmatuur en oefenbestanden ontvangt u van de docent.

Indien u thuis niet de beschikking heeft over een computer kunt u contact opnemen met onze cursuscoördinator, de heer E. van Hoolwerff, telefoon (075) 681 40 51.

Afsluiting

U wordt opgeleid voor het landelijk examen Basiskennis Boekhouden/Elementair Boekhouden. Dit examen wordt afgenomen door de Associatie voor Examinering. Indien u ook het diploma Basiskennis calculatie behaalt komt u in aanmerking voor het Praktijkdiploma financieel assistent dat wordt uitgereikt door de Associatie voor Examinering. Voor het bijwonen van de lessen computerboekhouden ontvangt u van het Regio College een certificaat.

Duur

De cursus bestaat uit vijftien lessen van één uur en drie kwartier. U dient dan nog rekening te houden met vijf uur zelfstudie per week.

Vervolgopleiding

Het diploma Basiskennis boekhouden is samen met het diploma Basiskennis calculatie  een verplicht onderdeel van  de opleiding Praktijkdiploma boekhouden (PDB®).Indien u de cursus Basiskennis boekhouden niet tegelijkertijd volgt met Basiskennis calculatie, kunt u na afloop van de cursus Basiskennis boekhouden verder gaan met Basiskennis calculatie. Indien u beide cursussen heeft gevolgd kunt u verder gaan met Praktijkdiploma boekhouden. Een andere goede aanvulling is de cursus Basiskennis loonadministratie. Indien u beschikt over de drie diploma’s Basiskennis boekhouden, Basiskennis calculatie en Basiskennis loonadministratie, komt u in aanmerking voor het door de Associatie voor Praktijkexamens afgegeven Praktijkdiploma medewerker administratiekantoor.

Informatie en aanmelding

Deze cursus wordt gegeven in samenwerking met Ed van Hoolwerff Boekhoudcursussen en vindt plaats bij het Regio College in Zaandam en/of Purmerend. 

Voor meer informatie en aanmelding lees hier verder...

U kunt ook contact opnemen met dhr. van Hoolfwerff: