Menu
Actueel

Veel gestelde vragen en antwoorden corona

Corona Q & A, versie 14 juni 2020

Na de zomervakantie gaan we weer naar school. Maar hoe? En wat betekent dat voor jou?

Lessen op school zijn maar heel beperkt mogelijk. Er mag maar 20% (1 op de 5) van de normaal aanwezigen tegelijkertijd in de gebouwen zijn. En de regel 1,5 meter afstand houden blijft van kracht! Wij zorgen ervoor dat je weer veilig op naar school kunt. Dat kan alleen als jij je aan de veiligheidsafspraken houdt.

Combinatie op school en thuis
Jouw lessen zullen dus een combinatie worden van les op school, online lessen en zelfstudie. Het Regio College streeft ernaar dat dat een zo goed mogelijke mix wordt. Per opleiding gaan wij bepalen welke theorie- en/of praktijklessen weer op school kunnen plaatsvinden. Daarbij krijgen de praktijklessen voorrang. We streven naar een volledig lesrooster, waarbij je dus een deel van de week op school zult zijn.

 • Ben je eerstejaars BOL-student, dan zul je meerdere dagen/dagdelen per week op school zijn. Er wordt een passend introductieprogramma georganiseerd zodat jij je medestudenten en docenten goed leert kennen. En voor de eerstejaars BOL-studenten wordt er ook buitensport georganiseerd.
 • Ben je tweede-, derde- of vierdejaars student, dan zul je ook regelmatig op school zijn. We streven naar minimaal één keer per week een lesdag/dagdeel (buiten de stageperiode).
 • Ben je BBL-student? Ook dan streven we ernaar dat je weer geregeld fysieke lessen kunt volgen. Per opleidingsgroep zal bepaald worden hoe het studieprogramma er na de zomer precies uitziet. 

​​​Heb je extra begeleiding nodig? Dan kun je terecht bij een studieloopbaancoach of zorgadviseur. Ook hebben we het Taallab en een Rekenpunt waar je aanvullend les kunt krijgen om leerachterstanden te voorkomen of in te halen.

Belangrijk: alle informatie over je lesrooster en andere opleiding- of leerjaar specifieke informatie ontvang je via je studieloopbaanbegeleider of docent. Je kunt deze informatie kort voor de zomervakantie of kort voor de start van het nieuwe schooljaar verwachten.

Vragen?
Heb je vragen dan kun je, als je al studeert bij het Regio College, contact opnemen met je studieloopbaancoach. Ben je nieuw bij het Regio College, dan kun je terecht bij het Servicecentrum.


 

Corona Q&A versie 7 mei 2020

Nieuw op 7 mei: Gisteravond, 6 mei, vond er weer een persconferentie plaats over de maatregelen rond het Coronavirus. Voor onze studenten verandert er weinig. De online lessen en de geplande examens voor diplomakandidaten gaan gewoon door.   

Examinering start zoals gepland
Ga jij dit jaar diplomeren? Vanaf maandag 11 mei starten, zoals eerder gecommuniceerd, de ingeplande examens van de diplomakandidaten. Waar praktijkexamens niet in de praktijk uitgevoerd kunnen worden, vinden deze examens plaats op school.  Alle voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Je hebt inmiddels alle informatie hierover ontvangen. Mocht dat niet zo zijn, neem dan contact op met je studieloopbaan coach. We wensen je alle succes met je examens.  

Beperkt praktijklessen
Premier Rutte maakte gisteren wel een klein nieuwtje bekend. Vanaf maandag 15 juni mogen we heel beperkt praktijklessen op school geven. Dit zal beperkt zijn, want er mogen niet te veel mensen tegelijkertijd in het gebouw aanwezig zijn. De komende periode onderzoeken we wat hierin de mogelijkheden zijn. Zodra hierover meer bekend is, communiceren wij dat via de DLWo > informatie over corona voor studenten. 

Samen maken we het mogelijk
Omdat vanaf maandag 11 mei zowel studenten als medewerkers naar onze school in Zaandam komen, wijzen we je wederom op de afspraken die dit mogelijk maken. Deze afspraken vind je in het protocol op de DLWo.

Natuurlijk blijft gelden:

 • Heb je verkoudheidsklachten, blijf dan thuis.
 • Was je handen regelmatig.
 • Houd 1,5 meter afstand tot elkaar.
 • Vermijd drukte.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.

Het mag niet te druk worden in de bussen en treinen. Daarom vragen we je met klem om zoveel mogelijk op de fiets of te voet te komen en op de tijden dat je op school moet zijn.


Nieuw op 22 april: maatregelen blijven van kracht
Uit de persconferentie van de minister president op 21 april bleek dat er voorlopig nog niets verandert. We blijven onze studenten op afstand onderwijs geven. Wel kunnen sommige studenten die we daarvoor uitnodigen op school studeren. Al eerder informeerden wij jullie dat we na de meivakantie de examens voor diplomakandidaten weer starten. Het kan zijn dat er ook andere examens plaatsvinden, maar daar krijgen de studenten op tijd bericht over. Ondanks dat er nu niets verandert, kijken we wel alvast vooruit. We onderzoeken hoe we eventueel vanaf 3 juni, nadat een eventuele afschaling van maatregelen bekend zijn gemaakt, het onderwijs binnen de dan geldende richtlijnen van het RIVM weer op school kunnen aanbieden. Maar zover is het nog niet.

Examens
Moet jij examen doen, dan nodigen we je daarvoor persoonlijk uit. Om de examens veilig te laten plaatsvinden, hebben we regels opgesteld waar je je aan moet houden. Deze regels vind je op de DLWo. We vragen je deze regels goed te lezen en je eraan te houden als je uitgenodigd bent voor een examen.

We wensen jullie heel veel succes en hou vol. Check regelmatig de DLWo > informatie over corona voor studenten voor de laatste updates. ​​​​​​


Nieuw op 15 april: moet ik me ziekmelden en krijg ik geen problemen met leerplicht?
Nu de school dicht blijft tot 4 mei en we onderwijs op afstand organiseren gelden de volgende spelregels: je neemt deel aan het door het onderwijs georganiseerde onderwijs en als je ziek bent meld je je ziek op de gebruikelijke wijze via het telefoonnummer (075) 681 90 00. Je bent bereikbaar voor je loopbaancoach. Maken wij ons zorgen maken over je (on) bereikbaarheid dan melden wij je afwezigheid bij de gemeente.


GEZONDHEID

Voor alle vragen m.b.t. gezondheid
Voor actuele informatie verwijzen we je naar de website van het RIVM.

ONDERWIJS

Zijn alle onderwijsactiviteiten opgeschort in verband met het coronavirus?
Alle fysieke onderwijsactiviteiten op de locaties worden opgeschort vooralsnog tot en met 5 mei 2020. We streven ernaar om de lessen zoveel mogelijk op een alternatieve manier door te laten gaan.

De volgende maatregelen worden getroffen en zijn per direct van toepassing:

 • Vanaf 16 maart tot en met 5 mei vinden er geen fysieke lessen plaats op onze locaties.
 • De gebouwen zijn in deze periode dicht voor studenten.
 • De docenten zijn bezig met het ontwikkelen van alternatieven om onderwijs op een andere wijze zoals op afstand/digitaal door te laten gaan. Je wordt hierover geïnformeerd door je eigen docenten of slb’er. 
 • Ben jij dit schooljaar examenkandidaat van een mbo opleiding? Dan geven we jou graag de kans om nog dit jaar je diploma te halen. Daarom starten we bij het Regio College na de meivakantie examens voor deze groep. Kijk verder op de DLWO hoe we dit aanpakken. 
 • Vanaf woensdag 25 maart 2020 tot en met 3 mei worden er geen fysieke examens op onze onderwijslocaties afgenomen. Examens die plaatsvinden op BPV-locaties kunnen, voor zover mogelijk, wel plaatsvinden. Natuurlijk gebeurt dit alleen wanneer deze te organiseren zijn binnen de richtlijnen van het RIVM. Examens die online kunnen worden afgenomen gaan gewoon door. 

Wat zijn de consequenties voor mijn studie? Loop ik risico op studievertraging? 
Dit heeft onze aandacht en wordt op dit moment nader uitgewerkt. We zullen er alles aan doen om achterstanden te voorkomen. Onderwijsteams kijken naar alternatieven om het onderwijs op een andere wijze zoals op afstand/digitaal door te laten gaan. Je wordt hierover geïnformeerd via je docent of slb’er.

Wat betekent dit voor mijn examens?
We hebben besloten om vanaf woensdag 25 maart 2020 tot en met 5 mei geen fysieke examens meer op onze onderwijslocaties af te nemen. Examens die plaatsvinden op BPV-locaties kunnen, voor zover mogelijk, wel plaatsvinden. Natuurlijk gebeurt dit alleen wanneer deze te organiseren zijn binnen de richtlijnen van het RIVM. Examens die online kunnen worden afgenomen gaan gewoon door. 

Wat is de reden van dit besluit?
De aangescherpte maatregelen vanuit de regering rondom het coronavirus hebben er toe geleid dat het Regio College heeft besloten alle fysieke examens op onze onderwijslocaties tot en met 5 mei te cancelen. Samen met alle roc’s in Noord-Holland gaan wij hiermee verder dan het besluit van de regering om schoolexamens voor het mbo tot en met 6 april uit te stellen. Het Regio College vindt deze beslissing op dit moment de beste oplossing voor de gezondheid van onze studenten en de mensen in de omgeving van de studenten.  

Dit jaar diplomeren?
Ben jij dit schooljaar examenkandidaat van een mbo opleiding, dan geven we jou graag de kans om nog dit jaar je diploma te halen. Daarom starten we bij het Regio College na de meivakantie examens voor deze groep. Hoe we dit aanpakken, hebben we kort voor jou op een rijtje gezet. Voor alle examens op school staat jouw veiligheid en die van jouw omgeving voorop, dus volgen wij de regels van het RIVM. Kijk verder op de DLWO voor instructies of informeer bij je loopbaancoach.

Examinering mogelijk maken
De komende periode onderzoekt het Regio College hoe de mbo-examinering de komende maanden wel mogelijk gemaakt kan worden. Daarbij blijven de richtlijnen van het RIVM-uitgangspunt, want veiligheid staat voorop. Houd je mail, de dlwo en onze website www.regiocollege.nl daarom goed in de gaten voor de laatste berichten. 

Vavo
Ben jij een vavo student? Per mail ontvang je een apart bericht over de vavo examinering.

Vragen
Heb je vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met je slb'er.

Wat betekent dit voor mijn diploma-uitreiking?
Alle diplomeringsbijeenkomsten stellen wij in ieder geval uit tot en met 5 mei. Als je voor die datum je diploma wilt ophalen, neem dan hierover contact op met je slb’er.

Hoe word ik geïnformeerd over verdere ontwikkelingen?
Alle studenten en ouders/verzorgers zijn op 15 maart via e- mail, dlwo en website geïnformeerd over deze maatregel. We proberen zo goed mogelijk de informatie op de website en de dlwo actueel te houden. Houd daarom alle kanalen goed in de gaten.

EVENEMENTEN, BIJEENKOMSTEN EN AFSPRAKEN

Gaan geplande evenementen op schoollocaties van het Regio College door?
Nee, alle geplande evenementen op schoollocaties (conform de richtlijnen van het kabinet) zijn tot 1 juni geannuleerd. Zodra het kan, worden ze verplaatst naar een nieuwe datum. Houd daarom je mail, de DLWo en de website goed in de gaten.

Bieden jullie een alternatief nu de open dagen geannuleerd zijn?
 
Jazeker! We helpen je graag bij het maken van de juiste studiekeuze. Je kunt ons o.a. chatten, bellen, een terugbelverzoek sturen, mailen en een gratis online beroepskeuzetest doen. Ook kun je in gesprek met een studie-loopbaanadviseur of een docent. Klik hier voor alle mogelijkheden en neem meteen een virtueel kijkje in onze gebouwen!

Gaan studiereizen, excursies en congressen door?
Alle studiereizen, congressen, schooluitjes of events in groepsverband (ook indien <100),  worden in ieder geval tot 1 juni geannuleerd. Dat geldt voor zowel binnen- als buitenland.

Ik heb volgende week een kennismakingsbijeenkomst, gaat deze door?
De kennismakingsbijeenkomsten met nieuwe studenten gaan in ieder geval tot en met 5 mei niet door. Alle kennismakingen die al gepland waren zijn omgezet in telefonische kennismakingen. De betreffende studenten zijn hiervan op de hoogte. Afhankelijk van de richtlijnen van het ministerie van onderwijs en het RIVM bepalen we  hoe we omgaan met de kennismakingsbijeenkomsten na 5 mei, echter is dat nu nog niet bekend. Zodra we daarover meer informatie hebben, laten we je dat direct weten. Houd daarom je mail en onze website in de gaten. Uiteraard zorgen we ervoor dat alle studenten die zich voor een opleiding hebben aangemeld voor het nieuwe schooljaar een kennismakingsgesprek hebben gehad.  

STAGES/BPV

Ik loop stage en mag vanwege besmettingsgevaar niet meer naar het werk. Wat nu?
We respecteren en volgen de richtlijn en besluiten van de BPV-bedrijven. Als deze vindt dat je tijdelijk niet mag werken dan volg je dat op. Neem voor vragen over de gevolgen voor je stage contact op met je stagebegeleider.

Ik loop stage en mag wel naar het werk, maar vanwege besmettingsgevaar niet naar school. Wat nu?
We respecteren en volgen de richtlijn van de stagebedrijven. Tussen 16 maart en 6 april zijn alle lessen op onderwijslocaties opgeschort. Mochten de lessen vanaf 7 april weer plaatsvinden, dan is het afhankelijk van de situatie op dat moment. De richtlijnen van je stagebedrijf zijn dan leidend. De stage gaat boven school. Neem voor vragen over de gevolgen voor je studie contact op met je stagebegeleider.

OVERIGE VRAGEN

ik wil als student mijn telefoonnummer of e-mailadres wijzigen, hoe doe ik dat? 
Je kunt zelf via de Eduarte App deze gegevens aanpassen. Bekijk hier de handleiding.

Tot wanneer kan ik mij aanmelden voor een mbo-opleiding bij het Regio College?
De aanmelddatum van 1 april wordt dit jaar losgelaten. Nieuwe studenten hebben nu de tijd tot 1 mei om zich aan te melden. De numerus fixus van bepaalde opleidingen blijft wel gewoon gehandhaafd. Weet jij al welke opleiding je wilt doen? Meld je dan vóór 1 mei aan via deze aanmeldlink.

Ik sta voor een belangrijke studiekeuze. Kunnen jullie mij helpen? 
Wij snappen dat dat moeilijk is en willen je daar graag bij helpen. Bekijk hier hoe wij je kunnen helpen. Wil je je zo snel mogelijk aanmelden (bv i.v.m. numerus fixus), maar had je eerst nog de open dag willen bezoeken? Ons advies is om je alvast aan te melden voor de opleiding van je keuze. Je wordt dan uitgenodigd voor een kennismaking.

Ik wil graag de praktijk- en theorielokalen zien. Is dat mogelijk?
Je kunt een virtueel bezoek brengen aan de gebouwen in Zaandam. Klik hier voor meer informatie.

Ik wil graag mijn schoolboeken/studiemateriaal ophalen, kan dat en zo ja, hoe regel ik dat?
Ben je student bij het Regio College en heb je nog spullen in je kluisje liggen die je wilt ophalen? Dit kan op onze locatie aan de Cypressehout in Zaandam op schooldagen tussen 8.00-17.00 uur door je te melden bij de receptie van C99. Op onze locatie in Purmerend kan dit op maandag, dinsdag en donderdag tussen 8.00-12.30 uur door je te melden bij de receptie van het gebouw. De spullen zullen door de concierge uit je kluis worden gehaald. Als je je bij de receptie meldt ben je verplicht je aan de richtlijnen van het RIVM te houden.

Moet ik me ziekmelden en krijg ik geen problemen met leerplicht? (aangepast op 15 april)
Nu de school dicht blijft tot 4 mei en we onderwijs op afstand organiseren gelden de volgende spelregels: je neemt deel aan het door het onderwijs georganiseerde onderwijs en als je ziek bent meld je je ziek op de gebruikelijke wijze. Je bent bereikbaar voor je loopbaancoach. Maken wij ons zorgen maken over je (on) bereikbaarheid dan melden wij je afwezigheid bij de gemeente.

Is het wel veilig om online te studeren?
De privacy officer van het Regio College heeft een document opgesteld met tips en spelregels om ook thuis veilig lessen te kunnen volgen en te studeren. Je vindt dit document op de DLWo.

Mijn vraag is niet beantwoord. Bij wie kan ik terecht?
Studenten en ouders/verzorgers kunnen voor meer informatie over het onderwijs contact opnemen met de slb’er.
Heb je een vraag over hoe het Regio College omgaat met de richtlijnen rond het coronavirus van het RIVM en het ministerie van OCW, kijk dan op de DLWo of op regiocollege.nl waar wij up to date informatie en relevante links delen. Staat jouw vraag hier niet bij, stuur deze dan naar corona@regiocollege.nl.

Handige websites

Kijk op de website van het RIVM voor de meest actuele informatie:

Kijk op de website van De Rijksoverheid voor de relatie met het onderwijs:

Kijk op de website van de GGD uit jouw regio voor regionale informatie:

Kijk op de website van de Mbo Raad voor het servicedocument en veelgestelde vragen over de aangepak van corona in het mbo:

 

 

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!ProefstuderenTijdelijk niet mogelijk Proefstuderen