Menu
Actueel

Nieuws en pers

Zonder mbo ben je naakt!

maandag 3 maart 2014

Zonder Mbo Ben Je Naakt

Was het moeilijk om een stageplaats te vinden? Hoe helpt de school je bij het vinden van een stageplaats? Wat kan de gemeente voor ons als leerlingen betekenen? Wat zou jij doen als je in de Tweede Kamer zat? Op 3 maart vlogen bij het Regio College in Zaandam anderhalf uur lang vragen en antwoorden door de lucht. Niet alleen Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing stelde vragen, maar ook de 20 aanwezige leerlingen waren volop aan het woord. Het bezoek had als doel om van de stage-ervaringen van de leerlingen te leren en om te onderzoeken hoe het mbo nog mooier gemaakt kan worden. Bij het gesprek waren ook vier docenten, Wim van Amersfoort voorzitter CvB van het Regio College, wethouder Corrie Noom en enkele raadsleden aanwezig. Het bezoek werd afgesloten met een lunch waarbij Jadnanansing in gesprek ging met de docenten.

Uit het gesprek met de leerlingen blijkt dat het vinden van een stageplek in deze tijd niet eenvoudig is. “Ik heb ongeveer 20 sollicitatiebrieven geschreven”, vertelt Dylan, hij volgt de opleiding Autotechniek. De leerlingen vinden het belangrijk dat de school een goed netwerk heeft, maar het blijkt ook handig te zijn wanneer een leerling dit zelf ook heeft. Daarnaast begeleiden bpv-coördinatoren van het Regio College de leerlingen en biedt het Regio College stageplaatsen. Op dit moment wordt bijvoorbeeld een nieuwe sportzaal gebouwd, waar ook leerlingen van het Regio College aan werken. Ook de gemeente werkt op deze manier. Een opdracht wordt alleen vergeven wanneer 5% van het totaalbedrag wordt besteed aan stagiaires of het in dienst nemen van jongeren. Uiteraard bieden ze zelf ook stageplaatsen aan. Daarnaast geven ze, onder bepaalde voorwaarden, aan bedrijven die jongeren in dienst nemen een mooi geldbedrag. Tevens heeft de gemeente het mogelijk gemaakt dat vier dagen per week twee leerwerkmakelaars bij het Regio College aanwezig zijn. 

Jadnanansing is woordvoerder beroepsonderwijs en voortgezet onderwijs van de PvdA. De meningen en ervaringen van scholieren vind Jadnanansing erg belangrijk. Zonder mbo zou een land instorten. Met Prinsjesdag draag ik een hoed, kleding, schoenen en make-up gecreëerd door mbo’ers. Eigenlijk ben je dus zonder mbo naakt. Leerlingen mogen mij altijd benaderen voor een T-time moment met maximaal 10 personen. Ik kom dan met een grote pot thee naar de leerlingen toe om met hen in gesprek te gaan.”  Uiteraard zijn de pot en de thee gemaakt door mbo’ers.

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!ProefstuderenMeld je aanProefstuderen