Menu
Actueel

Nieuws en pers

Winnaars skills vakwedstrijden Techniek bekend

vrijdag 20 oktober 2017

Studenten van de mbo-opleidingen Allround timmerman, Elektrotechniek en Installatietechniek streden donderdag 19 oktober tijdens de Skills vakwedstrijden op het Nova College in Beverwijk. De 26 deelnemers waren afkomstig van de roc’s Horizon College, Regio College, Nova College en de opleidingsbedrijven Bouwmensen, IWNH en Espeq.

Aan het begin van de wedstrijd ontvingen de deelnemers hun opdracht, waaraan ze een ochtend konden werken in de praktijklokalen op het Nova College. De timmermannen moesten een hoek van een kapconstructie maken, bij elektro was de opdracht een gecombineerde huisinstallatie voor binnen en buiten aanleggen en bij installatietechniek moesten de deelnemers een wastafel aansluiten op koud en warm water compleet met cv-installatie.

Een vakjury beoordeelde niet alleen het eindresultaat; alle stappen in het proces tellen mee bij de Skills vakwedstrijden. Denk aan de voorbereidingen, manier van werken, veilig en vakkundig omgaan met machines en gereedschappen, werkplek opruimen en de presentatie van het resultaat. Om precies 13.00 uur moesten de deelnemers stopen met hun opdracht en de gereedschappen neerleggen, waarna de jury tot 15.30 uur de tijd kreeg voor de beoordeling. Om de spanning wat te breken tot aan de bekendmaking van de winnaars zijn alle deelnemers gaan paintballen.

De winnaars
De feestelijke bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking was om 16.00 uur, waarbij ook ouders van de deelnemers en hun leerbedrijven waren uitgenodigd. Per roc werd 1 winnaar per onderdeel bekendgemaakt die doorgaat naar de Regio Skills. Voor het Regio College werden Björn Visser (Timmerman), Sam Verbeek (Installatietechniek) en Thom Deerenberg (Elektroctechniek) tot winnaar gekozen. Daarnaast werd per onderdeel van de 3 winnaars van alle roc’s nog 1 winnaar van deze gehele schoolwedstrijd gekozen. Die drie winnaars zijn van Bouwkunde: Robin Berkhout uit Andijk (Horizon College), van Installatietechniek: Bjarne Wijker uit Egmond aan Zee (Horizon College) en van Elektrotechniek: Niels de Ruijter uit Heemskerk (Nova College).

Opmaat voor Skills Heroes
Deze vakwedstrijden op school zijn voorrondes binnen de deelnemende scholen waarvoor WorldSkills Netherlands de wedstrijdopdrachten ontwikkelt. De winnaar van elke opleiding mag door naar de regionale Skills vakwedstrijden (kwalificatieronde) van Skills Heroes. De winnaar van de Skills Heroes gaat door naar de landelijke wedstrijd met als uiteindelijk doel de Euroskills en/of Worldskills. De Euroskills en Worldskills wisselen elkaar jaarlijks af.

 

20171019 Nova Skills 026 1024

Foto: Student Regio College Thom Deerenberg tijdens de skills vakwedstrijden.

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding ProefstuderenMeld je aanProefstuderen