Menu
Actueel

Nieuws en pers

Werken aan je toekomst

donderdag 6 februari 2014

Wat ga je doen na je opleiding? Heel veel jongeren hebben geen antwoord op die vraag. Ze zijn vaak nog niet bezig met hun toekomst. Het lespakket ‘Werken aan je toekomst’ maakt jongeren bewust van de keuzes die ze moeten maken om straks een leuke en passende baan te kunnen vinden. Maandag 10 februari gaf Mirjam Sterk, ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, samen met docente Julia Kallenbach, de eerste les van dit lespakket aan eerstejaars Managementassistenten van het Regio College in Zaandam. Hiermee werd het startsein gegeven aan het online en offline lespakket dat ook op andere roc’s gebruikt gaat worden.

Werken aan je toekomst

De hoge jeugdwerkloosheid daagt scholen uit hun leerlingen maximaal voor te bereiden op het vinden van werk. Het lespakket ‘Werken aan je toekomst’   helpt hen bij het inrichten van hun loopbaan en te onderzoeken wat deze keuzes voor de huidige situatie betekenen. Tijdens de eerste les stond 'mijn toekomst' centraal. Mirjam Sterk: “Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met nadenken over je droom. Vervolgens ga je nadenken: Wat  heb ik nodig? Welke stappen moet ik zetten?”

De leerlingen reageerden met hun mobiele telefoon op enkele stellingen die op een digitaal schoolbord verschenen. Zonder uitzondering dachten alle 14 meisjes en 1 jongen zelf invloed op hun toekomst te kunnen uitoefenen. Het liefst stromen ze na mbo door naar het hbo. De komende maanden zijn er vervolglessen en worden twee leerlingen van het Regio College, Annemarie Mols en Malou Velzeboer, ‘gevolgd’. Annemarie: “Ik vind het heel goed dat we dit programma kunnen volgen. Ik hoop dat ik aan het eind van de periode weet wat ik wil.”

De methode

De digitale lesmethode Werken aan je toekomst ondersteunt studenten bij het actief en doelgericht werken aan hun arbeidstoekomst en helpt hen hun zelfredzaamheid richting de arbeidsmarkt te ontwikkelen. De methode is ontwikkeld door TNO en Codename Future voor het MBO (beroep oriënterende Leerweg). Deze methode helpt scholieren hun zelfredzaamheid richting de arbeidsmarkt te versterken. 

Ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid

Mirjam Sterk en haar team zijn continu op pad om jongeren aan het werk te krijgen. SterkTeam zet jongeren en werkgevers, onderwijs en politiek in beweging. Samen met iedereen die jongeren een stap verder wil helpen, zoekt SterkTeam een baan, een stage, de juiste opleiding en helpt zij bij het opzetten van een netwerk. Dat is niet alleen belangrijk voor de jongere zelf, maar het brengt ook energie en nieuwe ideeën in bedrijven en organisaties.

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!ProefstuderenTijdelijk niet mogelijk Proefstuderen