Menu
Actueel

Nieuws en pers

“Wat verdient u met uw werk?”

donderdag 26 januari 2017
Foto: Mike Bink

Regio College laat vmbo-leerlingen speeddaten met techniekbedrijven

Afgelopen week was het zo ver. Er hing een opgewonden sfeer in de leslokalen C3.03 en C3.06 bij roc Regio College in Zaandam. Ruim 50 TL-leerlingen van Trias VMBO zaten in groepjes klaar. Met elkaar namen ze nog even de vragen door. Want binnen enkele minuten startte hun speeddate met één van de acht aanwezige bedrijven. De speeddates waren bedoeld om vmbo-leerlingen actief kennis te laten maken met techniek op niveau 4 en met het Regio College. Henk Walst, docent Middenkader techniek, organiseert samen met zijn collega’s twee keer per jaar speeddates met bedrijven voor vmbo-leerlingen. Henk: “Ze mogen vragen wat ze willen en dat doen ze dan ook. De leerlingen zijn erg enthousiast. Het is kort, snel en spannend; dat past bij ze.”

Volgens Henk zijn de speeddates een belangrijke kennismaking voor de leerlingen. “Zij moeten een richting kiezen en krijgen zo een beeld van het werkveld. Ze proeven zo ook de sfeer op het roc, het is dus een dubbele kennismaking.” Spannend vinden ze het wel, aldus Henk. Maar ze hebben op hun school de vragen al voorbereid en als ze eenmaal in gesprek gaan, gaat het vanzelf. Dat de speeddates effectief zijn, is te zien aan het aantal aanmeldingen voor de BOL-opleiding op niveau 4. De klassen zijn in drie jaar tijd meer dan verdubbeld. Ook afgelopen week bleek weer dat de leerlingen erg enthousiast zijn over de speeddates. De schoolbus stond voor de terugreis klaar, maar de leerlingen waren nog volop met de bedrijven in gesprek.

De speeddates sluiten aan bij het lesprogramma van Trias VMBO. Tijdens dit lesprogramma maken de leerlingen kennis met de richtingen bouw, elektrotechniek, metaal en procestechniek. Nadat de eerste twee richtingen zijn behandeld, komen de leerlingen bij het Regio College voor de eerste speeddates. Aan het einde van het lesprogramma komen de leerlingen nog een keer langs om ook met de bedrijven van de laatste twee richtingen te speaddaten. Het idee voor de speeddates is ontstaan dankzij de goede samenwerking tussen de teamleiders Frans Heurter en Frank de Korte van  Trias VMBO en de docenten van het Regio College. 

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!ProefstuderenTijdelijk niet mogelijk Proefstuderen