Menu
Actueel

Nieuws en pers

Vakantievoorpret bij goed bezochte Buitenspeeldag

donderdag 13 juni 2013

De Koemarkt in Purmerend was woensdag 12 juni omgetoverd tot één groot speelplein vanwege de nationale Buitenspeeldag. Het thema was: ‘In 80 spelen de wereld rond!’. Ruim 350 kinderen met de basisschoolleeftijd bezochten dit bijzonder gezellige evenement. De culturen van 43 verschillende landen waren de inspiratiebron voor het bedenken en organiseren van maar liefst 80 spelletjes. Leerlingen van de mbo opleidingen Pedagogisch Medewerker en Onderwijsassistent van het Regio College en Spurd, de organisatie die in Purmerend sportactiviteiten stimuleert, hadden de organisatie in handen.

Aan de Buitenspeeldag gaat heel veel voorbereiding vooraf. Afgelopen najaar waren de mbo leerlingen van het Regio College begonnen met het opzetten van de dag en het bedenken en maken van alle spelletjes. Aan originaliteit was geen gebrek. De kinderen van de basisscholen konden bij Indonesië bijvoorbeeld kroepoek happen, Zweden testte de kracht van de kleintjes door ze het paard van Pippi Langkous te laten tillen, Engeland schonk geblinddoekte deelnemers een Blind-Tea en Israël daagde uit met ‘behang de kameel’. Ook de muziek was helemaal in stijl. Lekker meezingen met het bekende ‘Op een onbewoond eiland’ of ‘België’ van het Goede Doel.

Het weer was afwisselend nat, droog, donker en zonnig, maar de stemming was constant goed. De kinderen konden kris-kras over het plein rondlopen en ergens aan meedoen of ze volgden een uitgezette route. In dat geval kregen zij bij elk spelletje het woord ‘goed’ in een paspoort, in de taal van het betreffende land. Voor de Noord- en de Zuidpool bleek dat lastig te zijn, daarvoor had men ‘brrrrr’ bedacht. De leerlingen van het Regio College hadden tijdens de middag de volledige begeleiding van alle spelletjes in handen. Het was opmerkelijk hoe goed zij dat deden. Met een oprechte aandacht, interesse en zorgzaamheid voor de kinderen maakten zij de Buitenspeeldag tot een succes.

Het doel van de nationale Buitenspeeldag is het buiten spelen te stimuleren omdat dat goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Marianne Effting, medewerker van Spurd, wijst op de extra waarde van de Purmerendse Buitenspeeldag. ‘Het is het vierde jaar dat wij dit samen doen met de leerlingen van het Regio College. Dat gaat zo goed, hier is echt één en één drie geworden. Aan deze dag is een complete schoolopleiding gekoppeld als drijvende kracht. En dat voel je door de manier waarop de jongeren hier staan.’ De Buitenspeeldag is een prestatie waar Purmerend trots op kan zijn. Het is niet alleen een middag die goed is voor de jonge kinderen, maar ook voor de jongeren die straks van het begeleiden van kinderen hun beroep gaan maken.

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!ProefstuderenTijdelijk niet mogelijk Proefstuderen