Menu
Actueel

Nieuws en pers

Dreigend tekort aan loodgieters

dinsdag 15 maart 2016

Er dreigt de komende jaren een enorm tekort aan vakbekwame loodgieters/installateurs. Alleen dit jaar al hebben installatiebedrijven 800 extra mensen nodig. Dat komt doordat de woningmarkt aantrekt en doordat veel loodgieters in de nabije toekomst met pensioen gaan.

Loodgieters of installateurs: leveranciers van comfort en behaaglijkheid

Denk jij ook dat een loodgieter alleen maar gootstenen en wc’s ontstopt? Dan wordt het hoog tijd om dat beeld bij te stellen: het vak is veel meer dan dat!

De loodgieter, of beter, de installateur, is feitelijk een leverancier van comfort en behaaglijkheid. De vloerverwarming in je huis, de zonnepanelen op het dak, de aanpassingen in de badkamer van je oma, de knuffelmuur in het zwembad, de airco op kantoor. Het maakt wonen, werken en recreëren zoveel aangenamer. Wij ervaren dat als vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het is de installateur die niet alleen aanlegt, maar ook advies geeft en ontwerpt. De rol van ict wordt daarbij steeds groter. Zo maakt hij op de computer een 3D-ontwerp van badkamers, keukens, etc.

Installateur: een veelzijdig vak

Het vak is ontzettend veelzijdig. Keukens, badkamers, sauna’s, zwembaden, airco’s, zonneboilers, warmtepompen en sensoren in de waterleiding, als installateur houd je je er allemaal mee bezig. Je doet ook aanpassingen aan sanitair in woningen voor ouderen en mensen met een beperking zodat zij langer comfortabel thuis kunnen wonen. Maar ook reparatie- en onderhoudswerk aan riolering maken deel uit van het werk.

De installateur van tegenwoordig komt met slimme, innovatieve oplossingen voor een duurzaam en energiezuinig huis of kantoor. In de opleidingen is veel aandacht voor energiebesparing en de toepassing van duurzame energie. Kortom, het vakgebied wordt steeds breder en innovatiever.

Heb jij affiniteit met techniek en wil je meer weten?

Lijkt het vak van installateur je wat en wil je aan de slag bij een installatiebedrijf? Kom dan woensdag 16 maart naar het open huis bij het Regio College en Installatiewerk Noord-Holland aan de Cypressehout 99 in Zaandam. Wij bieden diverse opleidingen op het gebied van installatietechniek.

 

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!ProefstuderenTijdelijk niet mogelijk Proefstuderen