Menu
Actueel

Nieuws en pers

Studenten verpleegkunde krijgen les in het ziekenhuis

maandag 19 februari 2018
Fotograaf Martijn Voorhout

“Je leert meer want je koppelt theorie aan de praktijk”, vertelt student Anouk. Medestudent Wouter vult aan: “Je wordt hier meer geprikkeld dan op school.” Vanaf deze week hebben zo’n 15 studenten verpleegkunde niveau 4 van het Regio College praktijkles in het Zaans Medisch Centrum. De docent komt mee. Het is een pilot waarvan niet alleen de studenten, maar ook het ZMC en het Regio College veel hopen te leren.

Rina van Oene, opleidingscoördinator van het ZMC: “Waar we naartoe gaan is dat de studenten zelf regelen hoe ze hun kennis vergaren. Dat doe je als je ergens werkt ook. Soms botst dat met de praktijk, maar daar leren ze van. Een voordeel is dat ze hier kennis maken met multidisciplinaire teams.”

Yolanda Weggemans, docent verpleegkunde vult aan: “Ze moeten zelf klinische lessen organiseren. Dat betekent leren plannen, goede leervragen stellen, maar ook flexibel zijn. Er gebeurt hier veel meer dan alleen het werk ‘rondom het bed’.” 

De BOL-studenten hebben allemaal al wel eerder stage gelopen, maar tot nog toe kregen ze hun praktijklessen op school. Deze pilot zorgt ervoor dat de les midden in de praktijk plaatsvindt. Voor de praktijklessen doen de studenten ook een beroep op collega’s zoals andere verpleegkundigen, arts-assistenten et cetera. Die zijn ook blij met deze lessen. Zij kunnen vanuit hun praktijk veel vertellen aan de studenten. Zo leert iedereen van dit project.

Jooske Timmermans, teammanager Team Zorg & Welzijn bij het Regio College: “De vraag om deze pilot kwam vanuit het ZMC, en wij konden het faciliteren. Het heeft voor de studenten een enorme toegevoegde waarde omdat ze alle disciplines in het ziekenhuis leren kennen. En het onderwijs ontwikkelt meteen mee doordat je direct up-to-date kennis uit de praktijk krijgt.
De pilot loopt tot en met juli van dit jaar. Hopelijk kunnen we het daarna structureel maken.” 

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!ProefstuderenTijdelijk niet mogelijk Proefstuderen