Menu
Actueel

Nieuws en pers

Scholieren onderzoeken haalbaarheid stadsdistributie in binnenstad

maandag 14 april 2014

Geschreven door gemeente Purmerend

Scholieren van het Regio College trekken momenteel de Purmerendse binnenstad in om ondernemers te enquêteren. De uitkomsten van de enquête moeten meer inzicht geven in hoe de bevoorrading van winkels en bedrijven in het centrum nu verloopt.

Het onderzoek is een initiatief van een aantal ondernemers in Purmerend. Zij zijn gestart met het initiatief ‘Stadsdistributie Purmerend’. Het initiatief wordt ondersteund door de Purmerendse Centrum Ondernemers, de Stadsregio Amsterdam en de Stichting Purmerend 2000+, waar de gemeente deel van uitmaakt. Doel is de distributie van goederen binnen het centrumgebied te verbeteren en tegelijkertijd het centrum nog aantrekkelijker te maken. Doordat goederen voor winkels en bedrijven nu onafhankelijk van elkaar worden afgeleverd, rijden onnodig veel bestelwagens en vrachtwagens de binnenstad in. Daardoor ontstaat overlast voor het winkelend publiek en het is slecht voor het milieu.

Stadsdistributie
Bij stadsdistributie leveren vrachtwagens goederen af bij een stedelijk distributiecentrum of halen ze daar op. De winkels in de binnenstad worden dan bediend door kleinere en duurzamere voertuigen.

Enquête bevoorrading centrum
De enquête onder de ondernemers in het centrum geeft inzicht in hoe de bevoorrading van de winkels en bedrijven in het centrum op dit moment verloopt. Om hoeveel leveringen gaat het? Waar zitten de knelpunten voor de ondernemers? Wat zijn hun wensen? De antwoorden daarop moeten duidelijkheid geven over de haalbaarheid om stadsdistributie in Purmerend daadwerkelijk te introduceren.

Uitvoering
Ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV is gevraagd het onderzoek uit te voeren. Het Horizon College en het Regio College faciliteren de uitvoering van het onderzoek. Regio College leerlingen van de afdeling Economie in Purmerend nemen de komende tijd nog enquêtes af. Leerlingen van het Horizon College hebben de vrachtbewegingen geteld en de chauffeurs geïnterviewd. De resultaten van het onderzoek worden uiteindelijk via de website van PCO (Purmerendse Centrum Ondernemers) openbaar gemaakt.

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding ProefstuderenMeld je aanProefstuderen