Menu
Actueel

Nieuws en pers

Met handgebaren naar de top!

dinsdag 27 mei 2014

 

Fotograaf: Jolanda Hoogendoorn

“Hebben jullie begrepen wat ik net verteld heb”, vraagt Dorota Migdal aan het publiek, nadat zij haar presentatie opent in gebarentaal. Met deze verrassende opening weet mbo-leerling Dorota het publiek direct voor zich te winnen. Op maandag 26 mei vond op het Regio College de Mbo-Uitblinkerverkiezing plaats. “Ik had nooit verwacht dat ik van mijn sterke concurrenten Leander Sachs en Karim El Gendy zou winnen!” De jury koos Dorota  van de opleiding Pedagogisch medewerker als Uitblinker van het Regio College om haar doorzettingsvermogen en maatschappelijke doelstelling. In oktober zal Dorota het Regio College vertegenwoordigen tijdens de landelijke verkiezing.

Van spreken naar gebaren
Dorota (22), die oorspronkelijk uit Polen komt, woonde de eerste jaren van haar leven bij haar opa en oma, omdat haar ouders doof zijn. Nadat haar vader overleed liep Dorota’s moeder een Nederlandse -zeer slechthorende- man tegen het lijf. Op haar zestiende verhuisde ze met haar moeder naar Nederland. “Het was heel eenzaam om van de sprekende wereld ineens in een dove wereld te belanden. Daar kwam ook nog eens bij dat ik zowel de Nederlandse sprekende taal als de gebarentaal niet kende.” In Nederland treedt Dorota thuis op als mantelzorger en nadat haar broertje geboren wordt, leert zij hem de Nederlandse taal en gebarentaal. In een paar jaar tijd krijgt zij zelf een aantal ernstige ziektes voor haar kiezen. Ondanks dat blijft Dorota zich voor de volle honderd procent inzetten.

Doorzetter
“Dorota is een echte knokker. Na al haar ziekenhuisopnames zorgde ze dat ze alle gemiste lesstof inhaalde, ze liet ons hierdoor echt versteld staan”, aldus docent Ellen van der Pas. Dorota regelde ook nog eens als enige mbo-leerling een stage binnen de dovenschool in Amsterdam. Na deze unieke stage heeft Dorota tijdens ervaringslessen op school haar klasgenoten én docenten laten zien hoe het is om met dove kinderen te werken. Sommige klasgenoten hebben hierdoor ook interesse gekregen in werken met dove kinderen. “Het is heel bijzonder dat Dorota een stuk toevoegt aan de opleiding en zowel klasgenoten als docenten keer op keer weet te inspireren”, aldus klasgenoot Janine Boon.

Toekomst
Dorota start na de zomer met de opleiding hbo gebarentaal. “Wat ik wil is kinderen die doof zijn én kinderen van dove ouders zoals ik, niet alleen de gebarentaal leren maar ook laten zien dat ze zeker wel gehoord worden. Mijn motto is: wat er ook gebeurt in je leven, geef nooit op. Geloof in jezelf. Alleen zo kun je bereiken wat voor jou belangrijk is!”

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!ProefstuderenTijdelijk niet mogelijk Proefstuderen