Menu
Actueel

Nieuws en pers

Mbo-studenten en basisschoolleerlingen bezorgen kerstgevoel bij ouderen in Zaandam

woensdag 20 december 2017

Kerstgedachte wordt nageleefd door samenwerking tussen Regio College, OBS Het Eiland en Evean Verzorgd Wonen Westerwatering

Warm en gezellig, zo is de sfeer die vanmorgen op OBS Het Eiland en bij Verzorgd Wonen Westerwatering in Zaandam heerste het beste te beschrijven. Caithlin, Anouk en Talar, drie studentes van de entreeopleiding Assistent dienstverlening en zorg van het Regio College, waren op de basisschool om samen met kinderen uit groep 4 kerstkaarten te knutselen. Hierna vertrokken ze met z’n allen naar Verzorgd Wonen, waar ze de kaarten meteen aan de ouderen mochten overhandigen. Naast de kerstkaartenactie vonden er vanmorgen ook andere activiteiten plaats, zoals nagels lakken, een bewegingsactiviteit en het bakken van een kerststol die naar de ouderen werd gebracht. De ouderen van Verzorgd Wonen waren ontzettend blij met deze kerstverrassing.

Kerstkaarten

Eenzaamheid onder ouderen
Deze actie is tot stand gekomen in het kader van het project ‘Eenzaamheid onder ouderen’ dat in de lessen op het Regio College is behandeld. Eenzaamheid komt helaas veel voor onder ouderen en het is goed dat kinderen en jongeren zich daarvan bewust zijn. Op deze manier wordt er op een positieve manier aandacht aan besteed.

Samenwerking tussen instanties
‘Ik vind het belangrijk om studenten zo veel mogelijk in contact te laten komen met de praktijk, zodat ze de geleerde theorie kunnen toepassen’, zo vertelt Marion Berg, docent dienstverlening en zorg bij de entreeopleiding. ‘ln het lesprogramma zijn dan ook veel contactmomenten opgenomen met o.a. zorgcentra, scholen en thuiszorgorganisaties. De studenten maken kennis met de verschillende organisaties en vooral met de mensen die daar wonen en/of er gebruik van maken. Zo krijgen ze een reëel beeld van hoe het er in het echt aan toe gaat.’ In het kader van het project ‘Eenzaamheid onder ouderen’ werd een denktank opgericht die bestond uit iemand van Evean Verzorgd Wonen Westerwatering en een paar studenten. Hieruit zijn mooie ideeën voortgekomen die deze ochtend in de praktijk werden gebracht.

Deze manier van werken is niet nieuw: vorig schooljaar zijn er ook verschillende activiteiten in de vorm van een pilot verzorgd in het zorgcentrum. Dit jaar is na evaluatie van de pilot besloten de activiteiten uit te breiden en frequenter in het onderwijsprogramma op te nemen.

Kerstkaarten5 (1)

Wat is een entreeopleiding?
Een entreeopleiding is een eenjarige mbo-opleiding op niveau 1. De opleiding combineert studeren en werken. Je leert eenvoudige werkzaamheden uit te voeren die je voorbereiden op een beroep. Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar een vervolgopleiding op niveau 2 of naar een baan.

Bij de entreeopleiding van het Regio College heb je de keuze uit vier richtingen: detailhandel, horeca, techniek of dienstverlening en zorg. Heb je nog geen vmbo- of mbo-diploma, ben je 16 jaar of ouder en heb je de capaciteiten om een mbo-opleiding te volgen, dan is de entreeopleiding misschien wel iets voor jou!                                                     

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!ProefstuderenTijdelijk niet mogelijk Proefstuderen