Menu
Actueel

Nieuws en pers

Leerlingen leggen laatste hand aan kunstproject Hermitage Amsterdam

vrijdag 24 mei 2013

De laatste lik verf moet nog worden aangebracht. Er moet hier en daar nog wat worden afgesteld, maar dan is het kunstproject van vijf leerlingen van het Regio College klaar voor de grote onthulling. Ruim zes weken hebben Sander Zielstra, Kenny Niessink, Niels van Twisk, Roy Beumer en Amrish Boedjarath van de opleiding Technicus middenkader engineering aan hun skelter gewerkt. Het project is onderdeel van de deeltentoonstelling 'Peter de Grote als mbo-student'. De Hermitage in Amsterdam heeft aan verschillende mbo-instellingen gevraagd om de tentoonstelling nog meer diepgang te geven door iets te laten zien van de ontwikkeling van het ambacht van toen, naar de huidige tijd. "We laten zien dat je tegenwoordig verder moet kijken dan je eigen vakgebied. Om de gedachte achter ons project nog krachtiger te onderbouwen presenteren wij ons project samen met de firma Meyn," vertelt Niels vol trots.

Breder kijken dan je eigen vakgebied
Een skelter die rijdt op accu's en tsaar Peter de Grote. Niet iedereen zal direct de link zien, maar die is er wel degelijk. In de tijd van Peter de Grote ging het om het leren van vakmanschap. In de huidige tijd verwachten we van leerlingen dat ze verder kijken dan hun eigen vakgebied. Kenny: "Bij ons project hebben wij metaaltechniek gecombineerd met elektrotechniek. Het metalen ontwerp is zo vormgegeven dat het elektrotechnische deel gemakkelijk kon worden ingebouwd. We hadden geen budget en hebben dan ook op dat gebied naar creatieve oplossingen moeten zoeken." "Vanaf het eerste jaar leerden we al oplossingsgericht en breed te denken. Dit zal straks ook binnen het bedrijfsleven van ons worden verwacht," vult Sander zijn klasgenoot aan. Een mooi voorbeeld waarbij van werknemers wordt verwacht dat ze breed kunnen denken, is het bedrijf Meyn. Bij dit bedrijf worden de vakgebieden metaal- en elektrotechniek geïntegreerd om tot een totaalproduct te komen. In dit geval complete fabriekslijnen, die over de gehele wereld worden geïnstalleerd. Het bijzondere is dat Rusland één van de grootste afnemers van de door Meyn gefabriceerde producten is. Het bezoek van Peter de Grote heeft dus nog steeds gevolgen!

Onderdeel van de tentoonstelling Peter de Grote
De tentoonstelling over tsaar Peter de Grote is vanaf 9 maart tot en met 13 september 2013 te zien bij de Hermitage in Amsterdam. Deze tsaar kwam driehonderd jaar geleden van Rusland naar Nederland om hier het nodige innovatieve vakmanschap te leren. Van metselen en scheepstimmeren tot boekdrukken en binden. De Hermitage heeft via de MBO Raad aan alle mbo-scholen in Amsterdam en omgeving gevraagd om mee te werken aan de deeltentoonstelling. De officiële opening zal op 1 juli plaatsvinden.

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!ProefstuderenTijdelijk niet mogelijk Proefstuderen