Menu
Actueel

Nieuws en pers

Kunstproject mbo-leerlingen Regio College onthuld in Hermitage Amsterdam

dinsdag 2 juli 2013

In het kader van de scholenexpositie ‘Peter de Grote als mbo-student’, presenteerden Sander Zielstra, Kenny Niessink, Niels van Twisk, Roy Beumer en Amrish Boedjarath van de opleiding Technicus middenkader engineering van het Regio College vandaag hun skelter op accu’s in de Hermitage in Amsterdam. De expositie werd geopend door onderwijsminister Jet Bussemaker. Roy Beumer: “Onze skelter is misschien niet de allermooiste, maar hij rijdt super!”

Roy Beumer over het skelterproject van het Regio College: “We wilden een skelter met een elektromotor maken. Maar hoe krijg je zonder budget de onderdelen bij elkaar en waar kun je dan vervolgens een skelter bouwen? Tijdens de praktijkopdrachten leer je niet alleen over techniek, maar ook over verantwoordelijkheid, oplossingsgericht denken en in teamverband werken. Andere vakgebieden aanboren, kennisverbreding, hoort ook bij vakmanschap.”


Kennisverbreding vanzelfsprekend
In de tijd van tsaar Peter de Grote (1672-1725) leerde men één ambacht. Tegenwoordig leert een leerling verder te kijken dan zijn eigen vakgebied. Met een oude elektromotor en skelter is het team aan de slag gegaan bij De Keizer Marine Engineering. Dit Zaanse bedrijf bood de gelegenheid en middelen om het skelterproject te realiseren. Het team heeft er ongeveer zes weken over gedaan en het eindresultaat is een skelter die rijdt op accu’s, een combinatie van metaaltechniek en elektrotechniek. Roy: “Je kunt nog zo’n mooie planning maken, maar onderweg kom je van alles tegen. Tijdens de opleiding leer je om creatief te zijn en niet af te haken bij een probleem.”


Innovatief vakmanschap van alle tijden
Een goed voorbeeld van een bedrijf waar een metaalleerling terecht kan komen is Meyn. Daar worden metaal- en elektrotechniek geïntegreerd tot een totaalproduct. In dit geval complete fabriekslijnen, die over de hele wereld worden geïnstalleerd. Het bijzondere is dat Rusland een van de grootste afnemers van hun producten is. Zo werkt het bezoek destijds van tsaar Peter de Grote aan Nederland tot op de dag van vandaag nog door.


Onderdeel tentoonstelling Peter de Grote
De tentoonstelling over tsaar Peter de Grote is van 1 juli tot en met 13 september 2013 te zien bij de Hermitage in Amsterdam. De Hermitage heeft via de MBO Raad aan alle mbo-scholen in Amsterdam en omgeving gevraagd om mee te werken aan de scholenexpositie

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding ProefstuderenMeld je aanProefstuderen