Menu
Actueel

Nieuws en pers

Kies een vak met grote baankans - groot tekort aan operators

maandag 6 juni 2016

Laat je scholen tot voedingsoperator

Na je mbo-studie meteen een nieuwe baan binnen je eigen regio. Een baan met een goed salaris en veel doorgroeimogelijkheden. Je kunt zelfs nog kiezen bij welke werkgever je aan de slag wilt gaan: bij een klein bedrijf of toch liever bij een grote multinational.
Wie wil dit niet? Maar waar is dit nog mogelijk? Je verwacht het niet in deze tijd, maar dit kan jouw toekomst zijn wanneer je je bij het Regio College in twee jaar op laat leiden tot voedingsoperator op niveau 2.

Meer dan 100 banen
Van oudsher staat de Zaanstreek bekend om de voedingsindustrie. Er zijn meer dan 200 bedrijven binnen dit vakgebied. De verwachting is dat de komende jaren de vraag naar voedingsmiddelen stijgt, toch hebben de voedingsbedrijven wel een grote zorg. “De voedingsindustrie heeft te maken met een enorme vergrijzing. De jeugd heeft geen idee wat er binnen de foodbedrijven gebeurt, hierdoor kiezen ze niet voor een opleiding binnen de voedingsbranche. En dat terwijl de bedrijven de jongeren een goede toekomst kunnen bieden: baanzekerheid, een goed salaris en veel doorstroommogelijkheden. Op dit moment is er in de Zaanstreek behoefte aan ruim honderd voedingsoperators. De verwachting is dat dit aantal in de toekomst toe zal nemen. En dit probleem is niet alleen in de Zaanstreek bij voedingsmiddelen en procestechniek bedrijven het geval, maar in heel Noord-Holland”, aldus Saskia Hovinga van adviesbureau Swaen, die in samenwerking met bedrijfsleven en onderwijs een actieplan heeft ontwikkeld om jongeren warm te maken voor de branche.

Een vak apart
Maar wat doet een voedingsoperator nu precies? Een voedingsoperator stuurt het proces aan. Hij controleert, bewaakt en bestuurt het proces binnen een bedrijf met behulp van moderne apparatuur. Het is een kwestie van flexibiliteit, inspelen op de processen en eerst denken en dan doen. Operators zorgen voor rust en orde binnen het bedrijf. Het is schoon werk en fysiek niet erg belastend.

Je vooropleiding
Niet iedereen kan als voedingsoperator aan de slag, je moet wel over de juiste vakkennis beschikken. Deze kennis kun je opdoen bij het Regio College. Met de opleiding Voedingsoperator, een voltijdopleiding op niveau 2, kun je na twee jaar als voedingsoperator aan de slag. 

Meer informatie
Wil jij weten wat het werk van een voedingsoperator precies inhoudt? Bezoek onze infomarkt in Zaandam op 8 juni tussen 18.00 en 20.00 uur,  of neem contact op met ons Servicecentrum: 075 681 90 01.

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!ProefstuderenTijdelijk niet mogelijk Proefstuderen