Menu
Actueel

Nieuws en pers

Deelnemers hebben hard gewerkt aan kookactiviteitencentrum

donderdag 28 mei 2015

Feestelijke opening Koken Eten Daten in Westzaan

Zaterdag 30 mei is de feestelijke opening van kookactiviteitencentrum Koken Eten Daten in Westzaan. Om 15.00 uur zal wethouder Jeroen Olthof samen met bedenkster en initiatiefneemster Astrid van der Meer de openingsplechtigheid verrichten. Koken Eten Daten is een uniek kookactiviteitencentrum, omdat het geschikt is voor mensen met een lichamelijke beperking en voor mensen die door ouderdom alleen zijn. “Iedereen is bij ons welkom, maar we houden qua voorzieningen en hulp nadrukkelijk rekening met wat mensen soms niet kunnen”, aldus Astrid van der Meer. Zij kreeg het idee voor deze tijdens haar deelname aan Masterchef in 2014, waarbij ze een ‘blind proeven’ opdracht uitvoerde. Als ‘kookgek’ realiseerde ze zich dat zelfstandig koken met een beperking niet eenvoudig is. Die mensen kunnen daarvoor eigenlijk nergens terecht. Met hulp van veel vrijwilligers en sponsoren is zij aan de slag gegaan. Een locatie werd gezocht, gevonden en volledig verbouwd. Er is een bijzonder gezellige en culinaire kooklocatie ontstaan. “Een droom voor mij is uitgekomen, iedereen die hier komt, moet zich op zijn gemak voelen. Koken Eten Daten is culinair, toegankelijk en gezellig. Voor iedereen. Of je nu alleen bent om met een groep wilt komen!”.

Voor de realisatie van het initiatief heeft Astrid van de Meer van veel mensen hulp gekregen. Onder andere van het Regio College, InstallatieWerk en Bouwmensen. Leerlingen van de opleidingen Middenkadertechniek werktuigbouw , Eerste monteur elektrotechniek en (Allround) timmerman hebben met veel plezier meegewerkt aan de verbouwing. Zij werden daarbij begeleid door afbouw- en onderhoudsbedrijf Molenaar & Molenaar. Ook zijn er materialen beschikbaar gesteld. Het winnen van de Rabobank Elevator Pitch eind vorig jaar zorgde voor een prettig financieel steuntje in de rug. Daarmee is de inrichting helemaal naar wens ingevuld.

Koken Eten Daten is verder uniek omdat het voedselverspilling tegengaat. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met de DekaMarkt in Westzaan. Etenswaren dat tegen de houdbaarheidsdatum aan zit, wordt apart gelegd en die dag opgehaald voor bereiden van de maaltijd ’s avonds. Astrid: “We moeten ons voedsel eigenlijk meer gaan waarderen, er wordt zoveel weggegooid, dat is enorm zonde.”

Er komt veel kijken om een dergelijk project van de grond te tillen. Het is ook hartverwarmend dat heel veel mensen, bedrijven en gemeente Zaanstad allemaal zo goed hebben bijgedragen aan de bouw. Zonder al die hulp was het niet gelukt. Het begint met een goed idee, wat nu dus is uitgegroeid tot een sfeervolle plek.

Koken Eten Daten is gevestigd is op het Sportpark Zuideinde, Zuideinde 150 in Westzaan. Kijk voor meer informatie op www.kokenetendaten.nl.

Bron: kookactiviteitencentrum Koken Eten Daten

 

 

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding ProefstuderenMeld je aanProefstuderen