Menu
Actueel

Nieuws en pers

1600 vmbo-leerlingen maken kennis met techniek

dinsdag 12 december 2017

Vanaf 11 december gaat ‘Wonen, de spil waar alles om draait’ van start. Tijdens dit evenement maken tweedejaars vmbo-leerlingen kennis met verschillende aspecten van de techniek. Bouwmensen KZW organiseert, in samenwerking met Regio College, Installatiewerk Noord-Holland, SPG Noord-Holland en FPTC, het evenement voor de zestiende keer.

‘Wonen, de spil waar alles om draait’ richt zich primair op tweedejaars vmbo-leerlingen in de regio Zaanstreek-Waterland. Deze leerlingen moeten aan het einde van het schooljaar een keuze maken voor een leerweg of zelfs voor een toekomstig beroep. De leerlingen kunnen tijdens deze week op een aantrekkelijke manier kennismaken met de vele mogelijkheden binnen de techniek. Het accent ligt op ‘zelf doen’ en ‘zelf ervaren’. De initiatiefnemers hopen dat jongeren hierdoor enthousiast worden voor de vele technische beroepsmogelijkheden.

Diverse betrokken partijen in de technische sector, waaronder de bouwsector, maken zich grote zorgen over de beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerd personeel op korte en lange termijn. Om deze reden zijn in de regio Zaanstreek-Waterland initiatieven ontwikkeld om de instroom in de techniek te bevorderen. ‘Wonen, de spil waar alles om draait’ is er hier één van. De richtingen grond-, water- en wegenbouw, afwerking en afbouw, elektro-, metaal- en installatietechniek en houtverwerking worden vertegenwoordigd in de doe-activiteiten binnen het programma.

De leerlingen worden met de bus naar Bouwmensen KZW gebracht. Daar aangekomen krijgen ze een korte uitleg over het programma. Vervolgens gaan ze zelf aan de slag. Ze werken tien minuten aan iedere opdracht. Daarna gaan ze aan de slag met een nieuwe opdracht. Voorbeelden van opdrachten zijn: kleurenpuzzel maken, weerhuisje timmeren, autocadtekening maken, zinkwerk buigen, fotolijst maken, rioolput aansluiten, metselen en straatmaken. Alle opdrachten komen overeen met werkzaamheden in de techniek.

Kopie Bouwmensen

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding ProefstuderenMeld je aanProefstuderen