Menu
Actueel

Nieuws en pers

Leerbedrijf Hostess Zaan bestaat 12½ jaar

vrijdag 1 april 2016

Het leerbedrijf Hostess Zaan van het Regio College bestaat 12½ jaar. Studenten die een mbo-opleiding toerisme volgen aan dit roc, worden uitgezonden naar recepties en officiële gelegenheden waar zij – strak in het pak – de ontvangst verzorgen. Hoe transformeer je een puber in een professional? Cayley Kuipers (19), Amy van ’t Veer (17) en Lisa van Dijck (19), tweedejaars studenten aan de opleiding Luchtvaartdienstverlener zijn enthousiast: “We zijn door dit werk flexibeler en zelfstandiger geworden.”

Leerlingen toerisme bij Hostess Zaan

 

Praktijkervaring opdoen

Het leerbedrijf Hostess Zaan werd 12½ jaar geleden bedacht door docent Tom de Lange van het Regio College, samen met Peter Bottelier van de Zaanse Ondernemersvereniging Zaan Delta en Rinus Buijvoets van de gemeente Zaanstad. Jaarlijks krijgen 25 tot 30 studenten van de toerismeopleidingen de kans om als hostess praktijkervaring op te doen, binnen en buiten de opleiding. De Lange: “Je ziet de studenten groeien. Uiteraard moeten ze aan voorwaarden voldoen voor ze mogen aansluiten bij Hostess Zaan: goede cijfers, de juiste beroepshouding, zelfstandigheid en flexibiliteit. In het eerste jaar zie je ze steeds zakelijker worden. Het officiële uniform met sjaaltje of das helpt daarbij. Als ze dat dragen, veranderen ze op slag.”

Werk is heel divers

Cayley: “Een bijbaan als hostess doet het goed op je cv. Het werk is heel divers: van de ontvangst tijdens de open dagen op het Regio College, het tonen van nieuwe apps tijdens een presentatie tot het verzorgen van het kerstontbijt bij de gemeente Zaanstad.” Lisa noemt het erg leerzaam: “Ik durfde vroeger niet goed voor de klas te staan, het heeft mij zelfverzekerder gemaakt.”

Opdrachtgevers positief

“De feedback van externe opdrachtgevers is zeer positief”, aldus De Lange. “Ze zien er perfect uit, ze doen hun werk accuraat en zorgen voor sfeer en extra cachet.” Het levert de meisjes – en een enkele jongen – veel op: ervaring, een certificaat en extra geld. Amy: “Ik wilde graag leren omgaan met gasten. Dit is een goede opstap naar een stage. Je komt ook op hele andere plekken dan je verwacht; mooi dat de school dit aanbiedt.”

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!ProefstuderenMeld je aanProefstuderen