Menu
Actueel

Nieuws en pers

1200 vmbo leerlingen maken kennis met techniek

woensdag 14 december 2016

Maandag 12 december is het evenement ‘Wonen de Spil’ van start gegaan. Tijdens dit evenement maken tweedejaars vmbo-leerlingen kennis met verschillende aspecten van de techniek. Bouwmensen KZW organiseert, in samenwerking met het Regio College, Installatiewerk Noord-Holland, TETRIX, FPTC en SPG Noord-Holland, het evenement voor de 15de keer.

‘Wonen, de spil waar alles om draait’ richt zich primair op tweedejaars vmbo-leerlingen in de regio Zaanstreek en Waterland. Deze leerlingen moeten aan het einde van het schooljaar een keuze maken voor een leerweg of zelfs voor een toekomstig beroep. De leerlingen kunnen tijdens deze week op een aantrekkelijke manier kennismaken met de vele mogelijkheden binnen de techniek. Het accent ligt op ‘zelf doen’ en ‘zelf ervaren’. De initiatiefnemers hopen dat jongeren hierdoor enthousiast worden voor de vele technische beroepsmogelijkheden. Diverse betrokken partijen in de technische sector, waaronder de bouwsector, maken zich grote zorgen over de beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerd personeel op korte en lange termijn.

Om deze reden zijn in de regio Zaanstreek en Waterland initiatieven ontwikkeld om de instroom in de techniek te bevorderen. ‘Wonen, de spil waar alles om draait’ is hier één van. De richtingen grond,water- en wegenbouw, afwerking en afbouw, elektro-, metaal- en installatietechniek en houtverwerking worden vertegenwoordigd in de doe-activiteiten binnen het programma. De leerlingen worden met de bus naar het Bouwmensen KZW gebracht. Daar aangekomen krijgen ze een korte uitleg over het programma. Vervolgens gaan ze zelf aan de slag. Ze werken tien minuten aan iedere opdracht. Daarna gaan ze aan de slag met een nieuwe opdracht. Voorbeelden van opdrachten zijn: kleurenpuzzel maken, weerhuisje timmeren, autocad tekening maken, zinkwerk buigen, schilderijlijst maken, rioolput aansluiten, metselen en straat maken. Alle opdrachten komen overeen met werkzaamheden in de techniek.

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!ProefstuderenTijdelijk niet mogelijk Proefstuderen