Menu
Actueel

Nieuws en pers

“Maak het concreet, denk creatief, werk samen.”

donderdag 18 oktober 2018

Onderwijswethouder Ram onderstreept lokale samenwerking met bezoek aan Regio College

Aandachtig onderzoekt Britt van Amstel, derdejaarsstudente Optiek, de ogen van wethouder Gerard Ram, wethouder van onder meer onderwijs in de gemeente Zaanstad. Britt is een van de mbo-studenten, van automonteur tot hostess, van marketeer tot programmeur, die de wethouder vertellen over hun opleiding. Ram bezocht op 17 oktober het Regio College in Zaandam en maakte kennis met jongeren die daar vol ambitie werken aan hun toekomst.

Docent Bayram Al Bayrak van de opleiding Motorvoertuigtechniek staat trots in de werkplaats waar zijn studenten op dat moment sleutelen aan auto’s en motoren. Als Ram wil  weten of zijn studenten ook geschoold worden in de motoren van elektrische auto’s, toont hij het motorblok van een elektrische auto die prominent in de werkplaats staat opgesteld. “Nieuwe technieken zijn juist onderdeel van de opleiding. Daar ligt de toekomst, dus ook die van mijn studenten”, vertelt Al Bayrak enthousiast.

Bij de ICT-opleidingen neemt Ram al snel zelf een nijptang in de hand. “Naast programmeren leren studenten hier ook de hardware in en uit elkaar te halen”, vertelt Jeroen Koomen, teammanager van de ICT-opleidingen. “Het bedrijfsleven levert vaak de hardware waar onze studenten mee aan de slag kunnen. De opleiding ICT is geliefd,” vervolgt Koomen. “We zijn dit jaar met een extra klas gestart. Studenten maken de eerste maanden van hun opleiding breed kennis met het vak ICT, waarna ze zich specialiseren. Zo maken ze een betere keuze, omdat ze aan alle facetten van dit vak hebben kunnen proeven.”

Inmiddels staan hostessen in opleiding Bibi van der Woude en Isabelle Steur klaar om het gezelschap mee te nemen naar de opleiding Opticien. Ram neemt al snel plaats in de praktijkruimte waar studente Britt van Amstel zijn oogspieren onderzoekt. Docent Frank van Schaik vertelt over de veelzijdigheid van deze opleiding. “Dit vak heeft een medische en technische kant, maar commercieel inzicht en creativiteit (mode) zijn ook van belang. De vraag uit de markt naar studenten is groot, dus aan werk geen gebrek.” De optiekopleiding kent een diversiteit aan studenten, omdat het een BBL-opleiding (deeltijd) betreft. “Ik heb nu zelfs een vader en dochter in dezelfde klas”, aldus Van Schaik.

 Wethouder Ram Optiek

Inmiddels zijn Rams ogen goedgekeurd en volgt een gesprek met studenten Marketing & Communicatie. Studentes Imani en Laverne nemen Ram mee in de stage-wedstrijd waaraan zij meedoen. Hoofdprijs: een stageplek bij een prestigieus reclamebureau dat voor grote merken als Google, LinkedIn en Uber werkt. Om die plek te veroveren kregen zij een opdracht waarbij hun creatief vermogen flink werd uitgedaagd. Gelukkig heeft docent Hasan Ersintepe, verkozen tot Docent van het jaar 2018, het vak creativiteit geïntroduceerd. “Creativiteit is belangrijk voor iedere mbo-student. Om oplossingen of nieuwe dingen te bedenken heb je creativiteit nodig. Of je nou marketeer bent of technicus, het is altijd belangrijk.” Na een bezoekje aan de tandartsassistenten, waar zijn gebit beoordeeld wordt, gaat Ram in gesprek met het lid College van Bestuur Dorien Nelisse, de voorzitter van de studentenraad Rosalie Kats en een aantal directieleden. Ram vraagt Rosalie Kats naar de invloed van de studentenraad en hoe de raad samenwerkt met het bestuur. Kats: “We werken goed samen. Zo hebben we onlangs de begroting van het Regio College besproken en doen we nu een onderzoek onder de studenten naar de verplichte aanschaf van materialen die we uiteindelijk soms niet gebruiken. De resultaten bieden handvatten als we hierover in gesprek gaan met het College van Bestuur.”

Ram snijdt de strategische werkagenda aan waar iedere mbo-instelling in Nederland nu aan werkt. Met name als het gaat om jongeren in een kwetsbare positie treffen gemeente en onderwijs elkaar. Ram pleit ervoor praktisch te blijven. “Maak het concreet, denk creatief, werk samen. Dan is de oplossing dichterbij dan je denkt.”

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding ProefstuderenMeld je aanProefstuderen