Ieder jaar starten veel mensen een eigen bedrijf of gaan aan de slag als zzp’er (zelfstandige zonder personeel). Ze zien vaak nieuwe kansen en mogelijkheden in de markt of denken het net zo goed of zelfs beter te kunnen doen dan hun werkgever.
Soms wordt de keus ook veroorzaakt door de (gevolgen van) de  economische crisis of door de drang naar de vrijheid van zelfstandig zijn. Alleen ondernemers met de juiste kennis hebben een grote kans van slagen. Veel starters hebben voldoende kennis op hun eigen vakgebied,
maar op terreinen als financiering, kostencalculatie, administratie, wetgeving, belastingen en niet in de laatste plaats marketing, hebben ze geen of niet voldoende kennis.

De cursus Ondernemer MKB biedt startende ondernemers en zzp’ers  kennis op de terreinen van financiën, marketing, personeel, administratie
en wetgeving. Deze kennis zorgt voor een goede start. Bovendien geeft het praktijkdiploma Ondernemer MKB bij gesprekspartners zoals banken, overheid of accountant aan dat u meer weet dan alleen uw vakkennis.
Ook voor medewerkers die ondernemerstaken krijgen toegewezen in een organisatie of onderneming is deze opleiding bij uitstek geschikt.

De opleiding kan als basis zeer nuttig zijn voor medewerkers die verder willen in commerciële of administratieve functies.

Deze cursus bestaat uit drie modules:

Module 1 - Bedrijfsadministratie
Met kennis van financiële administratie, kasstaten, crediteuren- en debiteurenadministratie, loonadministratie en btwadministratie, legt u de basis voor een complete bedrijfsadministratie. Deze kennis komt ook
goed van pas bij het overleg met uw accountant.


Module 2 - Personeel en Organisatie
U ontwikkelt een stevige basis in ‘P’ (werving en selectie, planning, beoordelings- en functioneringsgesprekken, beëindiging van de arbeidsovereenkomst en arbeidswetgeving) en ‘O’ (logistiek, kwaliteit, organisaties en instellingen, automatisering en wettelijke regelingen).


Module 3 - Ondernemingsplan
U krijgt eerst uitleg over twee belangrijke aspecten van het ondernemerschap:

3a Marketing: Wat komt er kijken bij de verkoop van een product, zoals assortiment, vestigingsplaats, promotie en marktonderzoek.
3b Financiering: Wat komt er kijken bij de financiering van het bedrijf, zoals keuze ondernemingsvorm, maken exploitatiebegroting, maken van een prijscalculatie.
3c Ondernemingsplan opstellen: In de laatste les wordt er geoefend met het schrijven van een ondernemingsplan. Een ondernemingsplan is vaak verplicht bij het sluiten van een banklening.

Iets voor u?
De cursus Ondernemer MKB is bestemd voor cursisten die:
• op korte of langere termijn ondernemer of zzp’er willen worden;
• ondernemerstaken van hun werkgever willen overnemen;
• carrièreverbetering op administratief en/of commercieel terrein willen;
• algemene kennis van en inzicht in economie en bedrijfsleven willen verwerven.


Toelating
Voor het volgen van deze cursus is geen specifieke vooropleiding vereist.


Afsluiting
De examens worden afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens. Elke module wordt afgesloten met een examen en na het behalen hiervan ontvangt u per module een diploma. Als u de drie genoemde diploma’s heeft behaald komt u in aanmerking voor het praktijkdiploma Ondernemer MKB afgegeven door de Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens.
De examens worden via flexibele examinering afgenomen. Dit wil zeggen dat u zelf na afloop van de lessen van een module kunt bepalen op
welk moment u examen wilt doen.

Duur
De modules Bedrijfsadministratie en Personeel en Organisatie bestaan elk uit vijf lessen van tweeënhalf uur. De module Ondernemingsplan bestaat uit zeven lessen van tweeënhalf uur.
U dient verder rekening te houden met vijf uur zelfstudie per week.


Vervolgopleiding
Als u nog aanvullende kennis op computergebied nodig heeft zijn de Basiscursus Word, Basiscursus Excel en Basiscursus PowerPoint zeer geschikt.
Wilt u na afloop van deze cursus meer kennis hebben van boekhouden dan is de cursus Basiskennis boekhouden een goede aanvulling op de module Bedrijfsadministratie.
Als u zich wilt verdiepen in leidinggeven, dan kunt u kiezen voor de cursus Basiskennis management.


 

Contact

Vragen? Neem dan contact op met ons Servicecentrum.

Roosters, kosten en aanmelden

Roosters en kosten:
De cursussen worden gegeven in Zaandam en/of Purmerend.
Bekijk het cursusrooster voor meer informatie over kosten, locatie(s), begindatum van de cursus en volgende lesdata: