Werken in de food Procesindustrie

 

Rowan Steen - Operator C bij Van Wijngaarden B.V.

Rowan Steen volgt de opleiding Operator C aan het Regio College en loopt stage bij Van Wijngaarden B.V., een familiebedrijf in Wormerveer. In de fabriek worden fritessaus en Zaanse mayonaise gemaakt. Rowan werkt aan de ultramoderne sauslijn. Via een computer controleert hij het proces, en ontwikkelt hij tegelijkertijd bedienings- en werkinstructies. Rowan: ‘Ik werk gewoon mee en ik adviseer op technologisch gebied. Ik vind het leuk om het proces te verbeteren en oplossingen te bedenken. Het bedrijf neemt mijn adviezen over als dingen eenvoudig te veranderen zijn.’

Praktijkervaring

Hij is blij met deze stage: ‘Het is een leuk bedrijf. De sfeer is prima, je wordt goed geholpen en je mag veel. Vragen stellen wordt gestimuleerd en iedereen mag zich met alles bemoeien. Ik heb veel geleerd. Ik krijg goede begeleiding vanuit het Regio College. De docent komt zelf uit de praktijk. De opleiding is breed, maar sommige dingen kun je alleen in het bedrijf leren. Alles is hier gloednieuw en voldoet aan de laatste eisen. In een praktijklokaal op school kan dat niet allemaal worden nagebouwd.’

Aansluiting school-stage

Directeur Michel van Wijngaarden ‘Ik ben tevreden over de kwaliteit van de opleiding en ik vind dat deze goed aansluit op de praktijk. Wel vind ik dat de foodaspecten meer belicht kunnen worden. Daarom werkt Van Wijngaarden, samen met het Regio College en diverse andere bedrijven, mee aan de opstart van de BOL 2 (Beroepsopleidende Leerweg) Food Operator.’

Waardering

Rowans kennis en kunde worden bij het bedrijf zeer gewaardeerd. Begeleider Raymond Brekveld: ‘Hij is nieuwsgierig, denkt goed na en combineert theorie en praktijk goed met elkaar. Dat is belangrijk is voor een procesoperator. We zouden hier heel nerveus worden van iemand die niets vraagt.’